Sredozemske igre v Tarragoni bi morale potekati že lani, a so jih zaradi nepriznanega referenduma o odcepitvi Katalonije prestavili za eno leto. Foto: EPA
Sredozemske igre v Tarragoni bi morale potekati že lani, a so jih zaradi nepriznanega referenduma o odcepitvi Katalonije prestavili za eno leto. Foto: EPA
Na sredozemske igre v Tarragono odhaja 179 slovenskih športnikov

Čeprav igre držav Sredozemlja iz treh celin ne sodijo med najelitnejše mednarodno tekmovanje, pa za marsikoga predstavljajo pomembno odskočno desko. Športniki iz 25 panog so se pred odhodom danes v Portorožu predstavili javnosti, pri tem pa izkazali veliko željo po dobrih izidih. Slovenska reprezentanca bo v špansko letovišče odpotovala številčno z največjo zasedbo do zdaj na tovrstnem tekmovanju, a hkrati tudi močno pomlajena, med potniki jih je namreč velika večina takšnih, ki bodo prvič nastopali na tovrstnem tekmovanju.

Slovenija je v Mersinu v Turčiji pred petimi leti – igre bi se po štiriletnih intervalih morale odviti že lani, a so bile zaradi političnih razmer v Kataloniji prestavljene na letos – osvojila 36 medalj, od tega 13 zlatih, kar postavlja svojevrstno merilo tudi za letošnjo odpravo.

Prva stopnica do velikih tekmovanj
Po besedah predstavnikov Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) se sicer ne obremenjujejo toliko s samim številom osvojenih medalj kot z željo po kakovostih predstavah in nabiranju izkušenj za obdobje kvalifikacij za naslednje olimpijske igre v Tokiu leta 2020. Sredozemske igre so po besedah predsednika OKS-ja Bogdana Gabrovca za marsikaterega vrhunskega športnika tako vmesna stopnica do največjih tekmovanj. Mnogi slovenski športniki so namreč prav na njih v preteklosti začenjali svojo uspešno mednarodno športno pot.

Čeprav je Slovenija v tekmovalnem smislu v mnogih športih prerasla dimenzije tega tekmovanja, po njegovih besedah predvsem za mlade športne talente to ostaja pomembno tekmovanje. "Če bi opustili udeležbo na sredozemskih igrah, bi slovenskemu športu manjkalo možnosti za pridobivanje prepotrebne samozavesti za mlade športnike," je ocenil Gabrovec ob robu današnje predstavitve.

Na igre kar sedem ekip
Enako je poudaril tudi vodja slovenske odprave v Tarragoni Tomaž Barada, ki pravi, da so sredozemske igre "dobra osnova oziroma priprava za kasnejše tekmovanje". Kot je še dodal nekdanji vrhunski slovenski taekwondoist, je prepričan, da bo Slovenija z izidi več kot upravičila prisotnost na igrah.

Pomemben del odprave številčno in tudi sicer poleg individualnih športov predstavljajo tudi ekipni športi, saj bo Slovenijo na igrah zastopalo kar sedem ekip v treh športih: rokometu (moški in ženske), odbojki (ženske dvoranske ter moški in ženske na mivki) in košarki (moški in ženske tri na tri). Ekipi moške in ženske rokometne reprezentance bodo sicer nekoliko pomlajene v primerjavi s tistimi, ki sta nastopali v pretekli sezoni.

Čeprav se predstavniki olimpijskega komiteja vzdržujejo bolj konkretnih napovedi o beri medalj na igrah, so na današnjem dogodku bili športniki jasni, da v Tarragono potujejo z visokimi cilji. Temu je pritrdil tudi Barada, ki pa je še poudaril, da je za mlade športnike tak dogodek tudi lepa priložnost za druženje, zato jim je priporočil, naj tja odpotujejo z visokimi cilji, vendar brez prevelikega pritiska.

Na sredozemske igre v Tarragono odhaja 179 slovenskih športnikov