Kako uspešna bo tokrat slovenska odprava pod vodstvom Ronija Pikca? Foto: STA
Kako uspešna bo tokrat slovenska odprava pod vodstvom Ronija Pikca? Foto: STA
Peter Mankoč
Peter Mankoč ima pri Pikcu glede na svoja leta in uspehe poseben status. Nekateri sicer menijo, da se o svojem nastopu predolgo odloča. Letos je imel dolgo pavzo. Foto: EPA

Slovensko plavanje se z evropskih prvenstev brez odličja ni vrnilo že vse od leta 2000, tokratnih glavnih adutov pa je kar nekaj. Pikec veliko pričakuje od "prsačev" Matjaža Markiča, Emila Tahiroviča in Damirja Dugonjiča: "Pri slednjem računam, da bi se lahko boril tudi za odličje na 100 prsno. Peter Mankoč je še uganka, a izkušen plavalec, s številnimi odličji in, kot pravi, v Budimpešto ne bo šel le po finale, zato razumem njegovo stališče, obenem pa to pomeni, da se bo boril za medaljo, če bo potoval tja. Najboljšo formo pa je na državnem prvenstvu potrdila Anja Klinar in vemo, kaj pomenijo njeni izidi, če ji bo uspelo plavati svoje osebne rekorde," razkriva slovenski selektor.

Medalja minimalen cilj
"Ena medalja je minimalen cilj. Iz Eindhovna smo se nazadnje vrnili z dvema. Z medaljo Petra Mankoča in odličjem Sare Isakovič, a je na Saro v tem trenutku težko računati, saj ni v formi za medalje. Obenem smo se v Budimpešti že izkazali, saj je pred štirimi leti medaljo tukaj osvojil Matjaž Markič. Ob tem računam še na šest ali sedem finalnih nastopov, temu je, denimo, blizu Tanja Šmid, pa na čim več uvrstitev med najboljših 16, za mlade plavalce pa bodo zelo dobre tudi vse uvrstitve blizu polfinalu, tja do 20., 22. mesta in dosežki okrog osebnih rekordov," še dodaja selektor.

Pekinški čas v tem trenutku nerealen
Skrbita formi Anje Čarman in Sare Isakovič: "Sara tudi sama s svojimi nastopi ni zadovoljna. Seveda bi si želel, da se na sekundo ali dve približa svojemu osebnemu rekordu iz Pekinga, a je to glede na dosežke letos in zdaj nazadnje na DP-ju na Ravnah v tem trenutku nerealno. Lani smo menili, da je padec dosežkov posledica prilagajanja na nov sistem, a zdaj se je to ponovilo tudi v tej sezoni. Sam mislim, da je njen bivši trener Miha Potočnik dokazal, da je eden najboljših trenerjev za srednjeprogaše na svetu in morda bi bilo dobro, da bi imel on za te ameriške trenerje kakšen seminar," v šali končuje Pikec.

Prvenstvo bo na Madžarskem potekalo med četrtim in 15. avgustom.