Neža Klančar potrjuje odlično formo. Foto: www.alesfevzer.com
Neža Klančar potrjuje odlično formo. Foto: www.alesfevzer.com

Neža Klančar je razdaljo preplavala v času novega državnega rekorda 24,05, ki ga je izboljšala za osem stotink. V dopoldanskih kvalifikacijah je imela čas 24,21. V isti disciplini je dopoldne nastopila tudi Janja Šegel, ki je s 24,97 za osebnim rekordom zaostala stotinko sekunde in zasedla 23. mesto.

Polfinalni nastop Neže Klančar na 50 m prosto

"Z rezultatom sem zadovoljna. Odplavala sem osebni in tudi državni rekord, ki me je popeljal v moj prvi članski finale v kratkih bazenih. Vem, da sem naredila nekaj napak, tako da mislim, da lahko to v finalu še popravim in odplavam še kakšno stotinko sekunde hitreje," je povedala Klančar.

"Rekord je v redu. A popoldne je imela slabši start, bila je malo prekratka, ostalo je bilo dobro odplavano. Če v finalu sestavi vse, bo dosegla, kar si želi, in plavala pod 24 sekundami. Me je pa presenetilo, kako hitra so bila dekleta, saj jih je 24,00 in bolje plavalo kar pet. V finalu bodo odločale stotinke," je dodal njen trener Tomaž Torkar.

Finale bo v sredo ob 17.00. Najhitrejša med polfinalistkami je bila Francozinja Beryl Gastaldello (23,77) pred Švedinjo Michelle Coleman (23,78) in Britanko Anno Hopkin (23,86).

Neža Klančar: Za medaljo bo treba plavati 23,8 ali 23,7

Popoldne je v polfinalu nastopila tudi Tara Vovk na 100 metrov prsno. S časom 1:06,21, stotinko počasneje od svojega dopoldanskega izida, je zasedla 14. mesto. Tina Čelik je bila v isti disciplini dopoldne 22. (1:06,78).

"Zelo sem vesela, da sem se prvič v karieri uvrstila v popoldanski del na evropskih prvenstvih. Plavala sem identično kot v kvalifikacijah. S trenerjem sva poskušala določene stvari, še posebej v drugem delu tekme, spremeniti. Sama izvedba je bila boljša kot zjutraj, vendar je bil na koncu čas enak. Je pa 14. mesto dober začetek in se veselim nadaljevanja. Zdaj bo šlo le še navzgor," je tekmo ocenila Tara Vovk.

Za obe slovenski plavalki v prsnem slogu je bila tekma tudi uspešen test pred paradnima nastopoma na pol krajši razdalji.

Na Televiziji Slovenija boste do konca tedna lahko spremljali neposredne prenose popoldanskega plavanja z vsemi polfinali in finali.