Ronnie O'Sullivan je največji zvezdnik snukerja. Foto: MMC RTV SLO
Ronnie O'Sullivan je največji zvezdnik snukerja. Foto: MMC RTV SLO
Judd Trump
Judd Trump je bil precej bolj zbran na četrtkovem ekshibicijskem obračunu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Legenda snukerja O'Sullivan obiskal Tivoli

Karizmatični Anglež se je v osrednjem ekshibicijskem obračun večera srečal z Juddom Trumpom, ki pa je odigral precej bolj zbrano in zmagal s 5:3.

41-letni O'Sullivan in 27-letni Trump sta že ob prihodu v Tivoli prejela stoječe ovacije. Igrala sta na pet dobljenih iger ("best of nine").

Trump, ki je na svetovnem prvenstvu senzacionalno izgubil že v prvem krogu proti 46-letnemu Roryju McLeodu z 8:10, je deloval precej bolj motivirano. Zanesljivo je dobil uvodni igri in tudi v tretji unovčil napako O'Sullivana. Ko je "The Rocket" osvojil četrto igro, je v Tivoliju završalo. Številni gledalci so upali na preobrat. V peti igri je Trump navdušil s prvim "centuryjem" večera, torej z vsaj 100 točkami zapored v eni igri. Dosegel jih je 117 in povedel že s 4:1. O'Sullivan se je nato malce zbral in znižal na 4:3, v osmi igri pa je Trump s 107 zaporednimi točkami prišel do končne zmage.

Ob najhitrejšem "maksimumu" ni imel dobrega občutka
Petkratni svetovni prvak O'Sullivan ima daleč največ navijačev, ki ga spremljajo povsod po svetu. Vedno je navduševal s hitrim slogom igre in prislužil vzdevek Raketa. Pravi specialist je tudi za maksimalnih 147 točk ob enem obisku mize. V bogati karieri je že 13-krat na sanjski način počistil mizo. Najbolj nepozaben "maksimum" mu je uspel 21. aprila 1997 na svetovnem prvenstvu v Sheffieldu, ko je v petih minutah in 20 sekundah pospravil vse krogle proti Micku Priceu.

"Nisem imel dobrega občutka. Verjetno sem bil tako hiter, ker nisem vedel, kaj počnem. Včasih se moraš pač truditi, nato pa se zgodijo čarobni trenutki," je v pogovoru z novinarko TV Slovenija Meto Zoran poudaril genij snukerja, ki je imel zelo razburljivo mladost. Njegov oče je prestajal 18-letno kazen zaradi umora.

"Naredil sem veliko napak, ki jih ne bi, če bi bil ob meni. Usmerjal bi me, jaz pa bi ga poslušal. Bilo je težko obdobje, a na koncu se moraš znajti sam," je še dodal O'Sullivan, ki namerava igrati vsaj do petdesetega leta.
"Ko sem bil mlajši, sem igral bolj sproščeno. Nato sem se preveč obremenjeval in nisem več užival v igri. V zadnjih petih ali šestih letih sem se sprostil. Moje najboljše leto je bilo leto 2012," je razlagal Ronnie.

Še dva naslova mu manjkata do rekorda Hendryja
O'Sullivan je aprila neuspešno lovil šesti naslov svetovnega prvaka. V kultni dvorani Crucible v Sheffieldu je izpadel v četrtfinalu proti Kitajcu Ding Džunhuju. Na večni lestvici s sedmimi naslovi vodi kralj devetdesetih let Stephen Hendry s sedmimi naslovi, sledita Steve Davis in Ray Reardon s šestimi.

"Imel sem vzornike. Všeč mi je bila igra Jimmyja Whita, ki je igral hitro in napadalno. Nato sem želel igrati tako kot Steve Davis, a malce hitreje," je poudaril O'Sullivan, ki nima velikih načrtov za prihodnost. Rad bi predvsem užival v igri, zato so mu ekshibicijski obračuni pisani na kožo. V Tivoliju je bilo vidno, da si želi hitre igre, zato je večkrat poudaril, da na svetovnem prvenstvu trpi. Odločilni dvoboji se raztegnejo na dva ali celo tri dni, kar ni po njegovem okusu. Z leti je res postal bolj potrpežljiv, vendar se mu še vedno večkrat zgodi nezbranost v dolgih obračunih.

Trump se želi še vrniti v Ljubljano
"Mislim, da je najbolj pomembno uživati v snukerju, ga igrati, kolikor ga lahko. Ključna je količina treninga, tudi po pet ur na dan," je o receptu za uspeh spregovoril Trump, ki je z veseljem drugič v petih mesecih obiskal Ljubljano: "Prvič sem bil presenečen, saj si nisem mislil, da je ta igra tukaj tako priljubljena. Mislim, da občinstvo zelo dobro pozna snuker. Ko je Ronnie vstopil v dvorano, je poskrbel kar za malce kurje polti. Upam, da se bova še vrnila v Ljubljano."

Občinstvo sta v Tivoliju najprej ogrela dva izmed najbolj obetavnih igralcev snukerja. 22-letni Belgijec Luca Brecel in leto mlajši Anglež Oliver Lines sta se pomerila na tri dobljene igre. Lines pa je bil boljši s 3:1.

Decembra v Tivoliju tudi svetovni prvak Selby
Dvorana Tivoli je bila že decembra prizorišče ekshibicijskega turnirja v snukerju. Pred petimi meseci so prišli prvi igralec sveta Mark Selby, Neil Robertson, Shaun Murphy in Trump. Zmagal je Selby, ki je prejšnji ponedeljek tretjič postal svetovni prvak.

Legenda snukerja O'Sullivan obiskal Tivoli