Lani se je naslova veselil Mark Williams. Foto: World Snooker
Lani se je naslova veselil Mark Williams. Foto: World Snooker

Za zadnjega je bil okronan Mark Williams in prav on bo jutri dopoldne prvi stopil na oder slavnega gledališča Crucible.

44-letni Valižan je v lanskem finalu z 18:16 ugnal vrstnika Johna Higginsa in se pred novinarji. ovit zgolj v brisačo, po 15 letih veselil svoje tretje najbolj zaželene lovorike v svetu snukerja. Nove ne napoveduje. Od tedaj je osvojil zgolj en turnir, pa še to daljnega avgusta. "Kljub temu je bilo zadnjih 12 mesecev najboljših v mojem življenju. Ničesar ne bi spreminjal. Užival sem vsako minuto," je pred začetkom tega prvenstva dejal Mark Williams.

O'Sullivan po devetih letih spet št. 1 jakostne lestvice
S popolnoma drugačno popotnico bo turnir začel Ronnie O'Sullivan. To sezono je nastopil zgolj na desetih turnirjih. Dobil jih je kar polovico, še dvakrat pa je zaigral v finalu. Marca ni izgubil nobene tekme in je mimogrede dosegel dva mejnika – v Prestonu smo si zapomnili njegovo 1000. stotico, v Walesu pa je osvojil svoj 36. turnir za jakostno lestvico, s čimer se je izenačil s Stephenom Hendryjem. Za povrh je po devetih letih znova tudi formalno postal številka 1 svetovnega snukerja. "Igral sem tako malo, da po pravici povedano ne vem, kako mi je to uspelo. Ampak se ne branim biti št. 1. Enako je z morebitnim šestim naslovom svetovnega prvaka. Če mi zdaj izročite pokal, ga bom z veseljem vzel. Če ne, nič hudega. Vem, da v športu ne gre vedno vse po naših željah," je bil največji genij tega športa kot vedno prizemljen. Njegov prvi tekmec bo prvi amaterski igralec na svetovnih prvenstvih James Cahill.

Ronnie O'Sullivan je drugi nosilec turnirja v Sheffieldu. Foto: Reuters
Ronnie O'Sullivan je drugi nosilec turnirja v Sheffieldu. Foto: Reuters

Med najožjimi favoriti še Robertson in Trump
Stavnice na drugo mesto uvrščajo Avstralca Neila Robertsona, njegova forma je v zadnjem delu sezone strmo naraščala. Pravzaprav ga je znal ustaviti le O'Sullivan. Na novinarska vprašanja, ali je zdaj končno prišel čas, da tudi on pride do prvega naslova svetovnega prvaka, bo moral spet odgovarjati Judd Trump. 29-letnik nastopa v spodnji polovici žreba, tako kot O'Sullivan. Ob uspešno preskočenih prvih dveh ovirah bi se v Sheffieldu srečala že v četrtfinalu. Če finala na odprtem prvenstvu Severne Irske in mastersu štejemo za generalki, potem se nima česa bati. Trump je v obeh suvereno premagal slavnejšega rojaka.

Le redki si upajo prečrtati Selbyja
Velika uganka pa je, katera različica Marka Selbyja se bo pojavila v Sheffieldu. Tista, ki neizprosno sili nasprotnike v napake in je v štirih letih prišla do treh naslovov svetovnega prvaka, ali tista, ki nemočno seže nasprotniku v roke po izpadu v zgodnji fazi turnirja. Za seboj ima za svoje standarde slabo sezono, edini močen turnir je dobil septembra. Prvič bo šel za zeleno mizo v ponedeljek, zato bo moral hitro najti navdih. Morda bo pomagal nagradni sklad. Zmagovalec bo namreč tokrat domov odnesel okroglih pol milijona funtov.

Snuker, svetovno prvenstvo, 1. krog:
WILLIAMS (WAL/1) – GOULD (ANG)
GILBERT (ANG/16) – PERRY (ANG)
HAWKINS (ANG/9) – LI (KIT)
K. WILSON (ANG/8) – DONALDSON (ŠKO)
HIGGINS (ŠKO/5) – DAVIS (ANG)
BINGHAM (ANG/12) – DOTT (ŠKO)
MURPHY (ANG/13) – LUO (KIT)
ROBERTSON (AVS/4) – GEORGIOU (CIP)
SELBY (ANG/3) – ZHAO (KIT)
BRECEL (BEL/14) – G. WILSON (ANG)
LISOWSKI (ANG/11) – CARTER (ANG)
ALLEN (S. ISR/6) – ZHOU (KIT)
TRUMP (ANG/7) – UN-NOOH (TJS)
DING (KIT/10) – McGILL (ŠKO)
MAGUIRE (ŠKO/15) – TIAN (KIT)
O’SULLIVAN (ANG/2) – CAHILL (ANG)