Foto:
Foto:
Takole je protestnik poskusil zaustaviti Vanderleia de Limo.
Hrvati (na sliki Blaženko Lacković) so po finalu SP-ja v Lizboni še drugič premagali Nemce na velikih tekmovanjih.
Blok Italije ni bil dovoj velik za visoke Brazilce.
Rus Aleksander Povetkin (desno) je brez finalnega boja postal olimpijski prvak.
Alina Kabajeva je bronu iz Sydneyja dodala še zlato v Atenah.
Čenova je dobro izkoriščala prednost v višini.

Nekdanji evropski prvak Baldini je dva kilometra pred ciljem prehitel Brazilca Vanderleija de Limo in se ni več oziral nazaj.

Protestnik napadel vodilnega
Drugi je bil s 34 sekundami zaostanka Eritrejec z ameriškim potnim listom Meb Keflezighi. Lima, ki ga je na 37 kilometru napadel protestnik in ga zbil na tla med gledalce, je prišel v cilj tretji in požel ovacije s tribun. Vodil je od 18. kilometra. Lima se je po napadu pobral in vrnil na stezo, čeprav je bil vidno pretresen. Več.

De Lima je prejel medaljo, ki so jo poimenovali po ustanovitelju modernih olimpijskih iger, Pierru de Coubertinu. Mednarodni olimpijski komite (MOK) je pojasnil, da je Brazilec medaljo prejel zaradi neverjetnega "fair-playa".

Kejžar zaostal slabih 13 minut
38-letni Roman Kejžar je s časom 2:23:34 zasedel 54. mesto, kar je slabše, kot je pričakoval.

42.195-metrska proga od maratonskega polja do starega olimpijskega stadiona Panathinaiko je potekala po isti poti kot leta 1896. Pred 108 leti je bil na prvih olimpijskih igrah moderne dobe najhitrejši Grk Spiridon Louis. Izidi.
Hrvaška spet na vrhu
V finalu olimpijskega rokometnega turnirja so Hrvati s 26:24 premagali Nemce in po Atlanti 1996 popolnoma zasluženo spet osvojili najprestižnejši naslov. Več o finalu.

Danke tretjič zapored
Prava drama se je dogajala v finalu pri ženskah. Danke so po streljanju sedemmetrovk z 38:36 premagale Južno Korejo in osvojile še tretje
zaporedno olimpijsko zlato. Več o finalu.
Brazilci imajo komplet
Odbojkarji Brazilije so naslovu svetovnega prvaka dodali še olimpijski naslov. V kakovostnem finalu so s 3:1 premagali Italijo. Bron je odšel v Rusijo, ki je s 3:0 premagala ZDA. Več o finalu.

Zmaga SČG splavala po vodi
V finalu moškega vaterpola je Madžarska z 8:7 premagala Srbijo in Črno goro in obranila naslov. SČG je po treh četrtinah vodil s 7:5. V tekmi za tretje mesto je Rusija s 6:5 premagala Grčijo. Več o finalu.
Kubancem pet boksarskih naslovov
Finalni boksarski obračun v kategoriji nad 91 kg je brez boja dobil Rus Aleksander Povetkin, saj je njegov tekmec Egipčan Mohamed Aly zaradi poškodbe odpovedal nastop.

V polmušji, bantamski in v kategoriji do 60 kg je šlo zlato z Yanom Bhartelemyjem, Guillermom Rigondeauxom in Mariom Kindelanom na Kubo. Kubanci so tako skupaj osvojili pet zlatih medalj v boksu. Rigondeaux je obranil naslov iz Sydneyja, 33-letni Kindelan pa je ustavil pohod 17-letnega Britanca Amirja Khana.

Najboljši boksar v veltrski kategoriji je Kazahstanec Bahtijar Artajev, ki je premagal Kubanca Lorenza Aragona. Edino ameriško medaljo je priboksal Američan Andre Ward z zmago v kategoriji do 81 kg. Izidi.
Po osmih letih znova na prestol
Rokoborcem v prostem slogu so podelili še zadnje tri komplete medalj. V kategoriji do 60 kg je slavil Kubanec Yandro M. Quintana, do 74 kg pa Rus Buvajsa Sajtijev, ki je bil prvak že v Atlanti. Sajtijev je zlahka s 7:0 ugnal Kazahstanca Genadija Lalijeva.

Še eno zlato je za Rusijo osvojil Hadžimurat Gacalov (do 96 kg). Izidi.

Kabajeva od pekla do nebes
V ritmični gimnastiki je bila najbolj spretna 21-letna Rusinja Alina Kabajeva, ki je izkoristila napako rojakinje Irine Čačine s trakom. Čačina se je morala zadovoljiti z drugim mestom. Tretja je bila Ana Besonova iz Rusije.

Kabajeva je bila zaradi napake s krogom v Sydneyju tretja. Na svetovnem prvenstvu leta 2001 je bila najboljša v štirih od petih disciplin, vendar so ji medalje leto kasneje odvzeli, ker so ji dokazali jemanje prepovedanih sredstev za hujšanje med igrami dobre volje v Brisbaneu. Za leto dni je bila tudi suspendirana. Izidi.
Grk obležal nezavesten
V taekwondoju je v najtežji kategoriji (nad 80 kg) zmago slavil Južnokorejec Dae Sung Mun, ki je že v prvi rundi knockoutiral grškega zvezdnika Aleksandrosa Nikolaidisa. Zadel ga je z nogo po obratu in ga zbil na tla. Grk je za nekaj minut obležal brez zavesti.

Pri ženskah je bila v kategoriji nad 67 kg najboljša Kitajka Žong Čen, ki je obranila naslov iz Sydneyja. V finalu je bila prepričljivo boljša od Francozinje Myriam Beverel in je zmagala z 12:5. Dobro je izkoriščala višino in daljši doseg rok. Izidi.