Foto:
Foto:
Nosilci medalj v enem kadru.
... prav tako Vasilij Žbogar in Urška Žolnir.
Na Prešernovem trgu se je zbralo približno 2.000 ljudi.

Nosilci medalj so od Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) in države dobili denarne nagrade. Srebrna veslača Iztok Čop in Luka Špik sta prejela vsak po 5.090.000 tolarjev, bronasti atletinja Jolanda Čeplak in judoistka Urška Žolnir in jadralec Vasilij Žbogar pa po 4.380.000 SIT.

Slovenski junaki so se na Prešernov trg pripeljali v avtomobilih pokrovitelja reprezentance, spremljali pa so jih glasbeniki iz Laškega. Na odru sta voditelja prireditve Jure Tepina in Aleš Smrekar dobitnikom medalj zastavila nekaj vprašanj, do besede pa so prišli tudi "nesrečni" četrtouvrščeni v Atenah, jadralki Vesna Dekleva in Klara Maučec ter strelec Rajmond Debevec, najtežji član odprave, metalec krogle Miran Vodovnik, in najmlajša slovenska udeleženka iger, plavalka Sara Isakovič.

Zbrane so nagovorili predsednik OKS-a Janez Kocijančič, vodja slovenske odprave v Atenah Marko Ilešič, ljubljanska županja Danica Simšič in odpravnica poslov veleposlaništva LR Kitajske v Sloveniji Lijuan Vu.

Na koncu so se olimpijci izkazali še z lepo gesto, saj bodo del svojih nagrad nakazali mlademu nogometašu iz Britofa Žanu Kolarju. Ta se jim je na odru pridružil kot eden izmed otrok, ki jim je v človekoljubni akciji Iskrica Nedeljskega pomagal Nedeljski dnevnik.

Že pred tem so športnike v vili Podrožnik sprejeli predsednik državnega zbora Feri Horvat, predsednik države Janez Drnovšek in predsednik vlade Anton Rop, športniki pa so obiskali tudi glavnega pokrovitelja reprezentance.

"V čast mi je, da sem vas lahko pozdravil in vam za uspešne nastope na olimpijskih igrah čestital v imenu države. Vaši dosežki so plod trdega dela in so bili izvrstna promocija naše države. Rezultati, ki ste jih dosegli, so nas uvrstili v vrh največjih narodov sveta, čeprav nas je samo dva milijona. Čestitam vsem dobitnikom medalj, pa tudi vsem drugim slovenskim športnikom, za katere smo v času iger navijali v domovini," je povedal Drnovšek.

Velik sprejem so v domačih Gabrijah in Sovodnjah pripravili tudi slovenskemu zamejcu Mateju Černicu, ki je osvojil srebrno kolajno z italijansko odbojkarsko reprezentanco.