Foto:
Foto:
Christian Schwarzer ni našel poti skozi robustno hrvaško obrambo.
Stefan Kretzschmar je kljub odlični igri skonjene glave zapustil igrišče.

V finalu so bili varovanci Lina Červarja s 26:24 boljši od Nemcev, ki so pokazali premalo domiselnosti v drugem polčasu.

Po uvodnem vodstvu južnih sosedov z 2:0 so Nemci izenačili na 3:3, z golom Kretzschmarja pa prvič na tekmi povedli s 4:3. Zelo nervozen je bil v uvodnih minutah organizator hrvaške igre, Ivano Balić, ki je zapravil tri žoge v napadu.

Odkritev letošnjega turnirja, Goran Šprem, je z goloma Hrvate spet popeljal v vodstvo s 5:4, nato pa so za vatrene sledile težke minute. Henning Fritz je zaklenil vrata, odprlo pa se je nemškim napadalcem. V nekaj minutah je prednost evropskih prvakov narasla na 8:5.

Krizne minute končal Šola
Krizne minute je pri Hrvaški z nekaj zaporednimi obrambami končal Vlado Šola. Prebudili so se hrvaški rokometaši v napadu in Petar Metličić je v 25. minuti prvega polčasa izenačil na 9:9. Na odmor so Nemci odšli s prednostjo 12:11.

Novi črni oblaki so se nad Hrvaško pojavili takoj po odmoru. Nemčija je ušla na 15:12, a so Hrvati hitro odgovorili. Razigral se je Džomba, ki je bil v drugem delu drugega polčasa neustavljiv. Po dolgem času so vatreni povedli z 18:17, nemška igra v napadu pa je postaja vse bolj brez idej.

Prelomni trenutek izključitev Baurja
Zelo izenačena tekma je bila odločena po izključitvi Marcusa Baurja pri izidu 21:20 za Hrvaško. S tremi zaporednimi goli do tedaj nevidnega Nikše Kaleba s krila so svetovni prvaki tri minute pred koncem povedli s 24:21. Najboljši igralec finala in turnirja nasploh je bil Mirza Džomba z devetimi zadetki.

Pri Nemčiji pohvale samo vratarju Henningu Fritzu in Stefanu Kretzchmarju. Hrvaška je tako po Atlanti 1996 zopet osvojila najprestižnejši naslov. Med prvimi, ki so hrvaškim reprezentantom čestitali za zmago, je bil hrvaški premier Ivo Sanader. "Ta izid bo razveselil vse na Hrvaškem. Najbolje je to, da sploh niso igrali dobro, ampak so na koncu zmagali. Reprezentanca je pokazala velik moštveni duh", se je olimpijskega zlata veselil hrvaški premier.