Ryan Getzlaf je načel rusko mrežo že v 3. minuti. Foto: EPA
Ryan Getzlaf je načel rusko mrežo že v 3. minuti. Foto: EPA
Rick Nash
Rick Nash je lepo končal protinapad. Foto: Reuters
Corey Perry
Corey Perry je dosegel dva zadetka. Foto: EPA
Ameriško veselje
Zach Parise je ob veliki pomoči Jonasa Hillerja le vnovčil občutno ameriško premoč, nato pa je ob koncu zatresel še prazno mrežo. Foto: Reuters
Jonas Hiller in Jamie Langenbrunner
Švicarski vratar Jonas Hiller je vse do 39:58 upravičil visoka pričakovanja Švicarjev, nato pa storil dve usodni napaki. Foto: Reuters
Nepriznani gol ZDA
Pozorno si oglejte to sliko - plošček je v trenutku izteka 2. tretjine ravno nad črto gola. Foto: Reuters

Slovaki so v najbolj napetem obračunu s 4:3 izločili branilce naslova Švede in se prvič prebili v polfinale. Drugi polfinalni par je ZDA - Finska. Severnoameričani so z 2:0 z veliko težavami premagali Švico, Finci pa so z istim izidom izločili Češko.

Že v prvi tretjini dosegli štiri zadetke
Kanadčani so začeli sanjsko. Dan Boyle je že v tretji minuti našel Ryana Getzlafa, ki je ukanil Jevgenija Nabokova. V izjemnem vzdušju so varovanci Mika Babcocka dobesedno leteli po ledeni ploskvi. V 12. minuti je branilec Boyle po podaji Danyja Heatleyja ob prednosti igralca več povišal na 2:0. Rusi so delovali popolnoma nemočno in le 46 sekund zatem je Jonathan Toews pobegnil v protinapad in našel osamljenega Ricka Nasha, ki je zlahka matiral Nabokova.
Dmitrij Kalinin je s strelom pod prečko po četrt ure znižal zaostnek. Agresivna igra se je Kanadčanom obrestovala v predzadnji minuti, ko je Brenden Morrow pridrsal izza gola in v drugem poskusu spravil plošček v mrežo. V strelih na gol je bilo po 20 minutah 21:12.
Dva gola Perryja
Tudi drugo tretjino so bolje začeli Kanadčani. Corey Perry je izkoristil podajo sijajnega Getzlafa. V 25. minuti je kazalo na polom Rusov, saj je Shea Webber z močnim strelom povišal na 6:1. Selektor Rusov Vjačeslav Bikov je nerazpoloženega Nabokova zamenjal z Iljo Brizgalovom. Maksim Afinogenov je po hitri akciji znižal, a je Perry zlahka zadel za 7:2. Sergej Gončar je ob "power playu" z modre črte v 32. minuti postavil končni izid.

Zadnjih 20 minut le formalnost
V zadnji tretjini so gledalci slavili težko pričakovano zmago. Glavna zvezdnika Sidney Crosby in Aleksander Ovečkin nista blestela. Razmerje v strelih na vrata je bilo 42:28 za Kanado.
Kanadčani so se oddolžili Rusom za poraz v finalu svetovnega prvenstva maja 2008 v Qubecu s 4:5 po podaljšku. Tudi v lanskem finalu SP-ja so bili boljši Rusi z 2:1.

Za avtogol Švice zmanjkalo časa!
Švica je presenetila ZDA z nekaj nevarnimi poskusi v začetnih minutah, nato so varovanci Rona Wilsona povsem prevzeli pobudo. Ob popolni prevladi Američanov je Phil Kessel v 18. minuti že premagal Hillerja, a je vratnica preprečila ameriško vodstvo.

V zadnji sekundi 2. tretjine je Švica doživela šok - po "predložku" Ryana Keslerja s strani je do tedaj izvrstni Hiller s palico in ramenom preusmeril podajo v lastno mrežo. Američani so se že veselili vodstva, a videoposnetek je razkril, da je plošček ob izteku časa ravno še lebdel nad črto gola! Plošček tako še ni v celoti prešel v gol, zaradi česar so sodniki upravičeno razveljavili sprva dosojeni zadetek.

Gol na eni, gol na drugi strani, a noben priznan
28-letnik, ki v NHL-u brani za Anaheim, po napaki ni bil več tako zbran, saj je z nespretnim prerivanjem in lovljenjem ploščka v 43. minuti zakrivil ameriško vodstvo. Za strelca je bil po seriji odbitkov priznan Zach Parise, ki je pred golom izigral Hillerja. Minuto zatem je sledila nova drama - Romano Wick je s strelom z leve strani zadel drugo vratnico, plošček pa je poplesaval po črti. Prekinitve igre ni bilo, vse dokler na drugi strani Ryan Malone ni dosegel gola, ki pa je bil zaradi prekrška Keslerja razveljavljen. Videopregled je potrdil, da Švicarji predtem niso izenačili.

Pika na i pripadla Pariseju
Do konca so Američani s trdo obrambo preprečevali švicarske napade, ki so nato poskušali tudi brez vratarja, kar je v zadnjih sekundah izkoristil Parise, ki je z drugim golom postavil končni izid četrtfinala.

Kiprusoff zaustavil 31 strelov
Na obračunu med Finsko in Češko sta mreži mirovali vse do konca tekme. Janne Niskala je v 54. minuti streljal, plošček pa se je od Niklasa Hagmana odbil v mrežo. Finsko zmago je z golom v prazno mrežo potrdil Valtteri Filppula. "Nismo največji favoriti, a kadar igramo moštveno, je možno prav vse," je bil po zmagi zadovoljen finski čuvaj mreže Miikka Kiprusoff, ki je zaustavil vseh 31 strelov.

Četrtfinale:
ZDA - Švica 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Parise 43., 60.
Obrambe: Miller 19; Hiller 42

Rusija - KANADA
3:7 (1:4, 2:3, 0:0)
Kalinin 15., Afinogenov 25., Gončar 32.; Getzlaf 3., Boyle 13., Nash 13., Morrow 19., Perry 24., 30., Weber 25.
Obrambe: Nabokov 17; Brizgalov 18; Luongo 25

FINSKA - Češka
2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Hagman 54., Filppula 59.
Obrambe: Kiprusoff 31; Vokoun 29

Švedska - SLOVAŠKA
3:4 (0:0, 2:3, 1:1)
Hornqvist 34., Zetterberg 35., Alfredsson 50.; Gaborik 28., Sekera 29., Demitra 40., Kopecky 50.
Obrambe: Lundqvist 10; Halak 26

POLFINALE

Petek ob 21.00 (posnetek na TVS 2):
ZDA - FINSKA

Sobota ob 3.30 (TVS 2):
KANADA - SLOVAŠKA

ZA 3. MESTO, nedelja ob 4.00 (TVS 2)

FINALE, nedelja ob 21.15 (TVS 2)