Kdo je najboljši hokejist sveta? Del odgovora bo dal tudi neposredni obračun v četrtfinalu olimpijskih iger med Rusijo in Kanado. Foto: EPA
Kdo je najboljši hokejist sveta? Del odgovora bo dal tudi neposredni obračun v četrtfinalu olimpijskih iger med Rusijo in Kanado. Foto: EPA
Roberto Luongo
Vratarja Roberta Luonga in Jevgenija Nabokova čakata najpomembnejša tekma v reprezentančni karieri. Foto: Reuters
Aleksander Ovečkin
Aleksander Ovečkin je letos na 54 tekmah za Washington dosegel 42 golov in 47 podaj. Foto: Reuters
Sidney Crosby
Sidney Crosby je letos za Pittsburgh na 61 tekmah dosegel 42 golov in 36 podaj. Foto: EPA
Brian Rafalski
Američani so najnevarnejši z branilskih položajev, lahko pa se pohvalijo s kar 16,3-odstotno uspešnostjo strelov. Foto: EPA
Teemu Selänne
Teemu Selänne - 'finski blisk' - je podaljšal kariero s samo enim ciljem - zlato olimpijsko medaljo. Foto: EPA
Luboš Bartečko
Slovaki bodo najverjetneje igrali brez Luboša Bartečka, ki je tako grozljivo obležal po naletu Norvežana Tolefsena. Foto: Reuters
Henrik Lundqvist
Leta 2006 so Švedi na poti do zlata prav v četrtfinalu s 6:2 premagali Slovake. Foto: EPA

Prek repasaža so se v četrtfinale pričakovano prebili Švica, Kanada, Češka in Slovaška, pri čemer pa so se daleč najmanj naprezali gostitelji olimpijskih iger, medtem ko je preostala trojica slavila po tesnih in napetih tekmah. Natrpan urnik in psihična ter fizična izčrpanost nasprotnikov so trije dejavniki, ki vodijo vodo na mlin četverici ZDA, Rusiji, Finski in Švedski.

Nastavite si budilke na 1.30
Če so bili že boji za vstop v četrtfinale izredno izenačeni, lahko ljubitelji hokeja pričakujejo le še stopnjevanja predstav. Predvsem srečanje Ovečkinove Rusije in Crosbyjeve Kanade je kljub za Slovence neugodni nočni uri obvezno za vse prave navdušence nad najhitrejšim ekipnim športom, za vse druge pa je močno priporočljivo, da si ta športni posladek ogledajo vsaj v posnetku.

ČETRTFINALE:
Sreda ob 21.00 (posnetek na TVS 2):
ZDA - ŠVICA (A)
Američani so kot najboljše moštvo predtekmovanja za nagrado prejeli za nasprotnika pridruženega člana velike sedmerice Švico. Prvi mož ZDA je nedvomno vratar Ryan Miller (93,0 %), a se strokovno vodstvo dobro zaveda, da so bili proti Kanadi dve tretjini v podrejenem položaju. Strelsko presentljivo vodita dva branilca Brian Rafalski (4+1) in Ryan Suter (0+4), ki tvorita izjemen branilski par tako v obrambi kot v napadu. V napadu je strelsko breme razporejeno, mogoče še najbolj manjkajo podaje Patricka Kaneja (1+0) in goli Phila Kessela (1+1). Prednost ZDA je ubijalska hitrost, pomanjkljivost pa, da ne vzdržujejo stalnega pritiska v napadu.

Švicarji so napredovali po zaslugi tehnične podkovanosti pri kazenskih strelih, kot običajno so imeli težave v vlogi favorita, kar so bili na obračunu z Belorusijo. Štart s podrejenega položaja alpskim hokejistom veliko bolj ustreza, saj prideta do izraza disciplina in red pri branjenju. Jonas Hiller (89,7 %) se je za uvodno grobo napako odkupil v podaljšku in pri "loteriji", a vseeno ima pri obrambah še rezerve, na kar tudi računa selektor Ralph Krüger. Roman Wick (2+3) ustvarja napad, kapetan Mark Streit (0+3) pa bolj skrbi za modro linijo kot napad, kjer bi njegove "bombe" proti ZDA prišle še kako prav. Prednost: Švica nima kaj izgubiti, ima pa tudi ubijalski "power play" (50 %).

Četrtek ob 1.30 (TVS 2):
RUSIJA - KANADA (B)
Prva in druga reprezentanca sveta (po IIHF-u) se bosta v obračunu za življenje in smrt srečala že zdaj, kar pomeni, da bo eno moštvo doživelo katastrofo in zapustilo Vancouver brez olimpijskega odličja. Pred štirimi leti je bilo podobno, takrat so Rusi v Torinu odpravili Kanadčane z 2:0, a takrat je "zbornaja komanda" šele začenjala povratek na vrh svetovnega hokeja.

Vjačeslav Bikov je končno združil Jevgenija Malkina (3+2) in Aleksandra Ovečkina (2+2) v prvem napadu, kar skupaj z Aleksandrom Seminom predstavlja "atomski" napad. Zaenkrat "power play" še ni stekel (3/16) in so tam še velike rezerve. Na drugi strani ima vratar Jevgenij Nabokov (91,1 %) dobro pomoč branilcev, ki predvsem dobro čistijo odbitke in ne dopuščajo drugih priložnosti.

Mike Babcock je proti Nemčiji končno našel pravo kombinacijo za Sidneyja Crosbyja (3+3), ki ima zdaj na krilih Jeromeja Iginlo (5+0) in Erica Staala (1+4). Hkrati so pridobili navezo Rick Nash - Ryan Getzlaf, ki je na SP-ju 2008 že pokazala izredno kemijo. Obramba se je po porazu z ZDA prebudila, a vprašanje je, ali ima naveza Keith - Doughty zadosti izkušenj za takšno tekmo oz. ali je bolje proti 1. ruskemu napadu staviti na fizično močen par Weber - Boyle. Velika pridobitev in adut "javorjevih listov" je Roberto Luongo (94,7 %).

"Sid the Kid" proti Aleksandru Velikemu
Hokej je nedvomno moštvena igra, v kateri si brez vsaj treh enakovrednih peterk in izjemnega vratarja hitro oplel, a če si nasproti stojita najboljša hokejista na svetu, je razumljivo, kdo bo v ospredju zanimanja. A rivalstva med Sidneyjem Crosbyjem in Aleksandrom Ovečkinom ne prenapihujejo mediji, temveč ga s svojimi predstavami privzdigujeta v nebo kar igralca sama in nedvomno je to v tem obdobju eno najvznemerljivejših športnih rivalstev na svetu.

22-letni Kanadčan in 24-letni Rus do zdaj na medsebojnih srečanjih v ligi NHL še nista razočarala. Lani sta v končnici med Pittsburghom in Washingtonom poskrbela za dramatičnih sedem tekem, nazadnje pa sta 8. februarja zrežirala najboljšo tekmo letošnjega rednega dela. V prid "Kida" govori Stanleyjev pokal s Pingvini, v prid "Ovieja" pa strelske in MVP lovorike.

Ob 4.00:
FINSKA - ČEŠKA (C)
Malo opazni Finci znova korakajo proti medalji, a cilj izredno motivirane čete Jukke Jalonena ni samo odličje, ampak zlato, ki jim še manjka v njihovi zbirki. Poraz s Švedi je razkril pomankljivosti "Suomijev", ki imajo izven Selannejevega napada premalo strelske moči. Najučinkovitejši Finec je krilni napadalec Niklas Hagman (2+2). Branilska vrsta se bo s Češko spopadla brez kaznovanega Jonija Pitkanena (1+1), ki je za Kimmom Timonenom drugi branilec Finske. Adut: Mikka Kiprusoff (90,9 %), ki ga čaka reprezentančna tekma kariere.

Čehi so najverjetneje ostali brez legendarnega Jaromirja Jagra (2+1), ki ni mogel končati tekme z Latvijo. Balte je pokopala naveza Tomaš Fleischmann - David Krejči (skupaj dva gola in dve podaji). Iz obrambe grozi Marek Zidlicky (0+5). V vratih še naprej blesti Tomaš Vokoun (92,7 %). Vprašanje je, kako se bo Češka soočila z izredno fizično igro Finske, ravno v tem pogledu so izbranci Vladimirja Ružičke odpovedali proti Rusiji (1:3). Češki navijači računajo na raznovrstnost in dobro razporejene vloge v moštvu.

Ob 6.00 (TVS 2):
ŠVEDSKA - SLOVAŠKA (D)
Branilci olimpijskega naslova cenijo dan počitka, saj imajo Švedi največ igralcev, ki so letos del sezone izpustili zaradi poškodb. Pred golom blestita Niklas Bäckström (1+4) in Loui Eriksson (3+0), obrambo gor držita prekaljena branilca Nicklas Lidström in Mattias Ohlund, ki povprečno igrata nekaj manj kot 20 minut. Med vratnicami je nepremagljiv Henrik "Kralj" Lundqvist, ki na dveh tekmah sploh še ni prejel gola! Ogrevata se tudi dvojčka Sedin, zaradi katerih bo velik del navijačev na strani "treh kron".

Slovaki so poskrbeli na nepričakovano dramo proti Norveški in potrdili, da so na papirju "najtanjši" med veliko sedmerico. Čuvaj mreže Jaroslav Halak (93 %) je bil na hudi preizkušnji, saj se pozna, da varovancem Jana FIlca manjka več vrhunskih branilcev. V napadu sta breme z ramen Mariana Gaborika in Maraian Hosse prevzela izkušena Richard Zednik (2+2) in Michal Handzuš (2+2), odločilni gol pa je bilo delo veterana Mira Šatana, ki je prvo tekmo turnirja še izpustil zaradi poškodbe. Ali bo najstarejša reprezentanca v Vancouvru dovolj spočita za podvig?

POLFINALE:
Petek ob 21.00 (posnetek na TVS 2):
ZMAGOVALEC A - ZMAGOVALEC C

Sobota ob 3.30 (TVS 2):
ZMAGOVALEC B - ZMAGOVALEC D

ZA 3. MESTO, nedelja ob 4.00 (TVS 2)

FINALE, nedelja ob 21.15 (TVS 2)