Robi Kranjec ima po uspehu na Kulmu zdaj dve zmagi v svetovnem pokalu. Slovenija je morala na zmago svojega skakalca čakati od leta 2006. Foto: EPA
Robi Kranjec ima po uspehu na Kulmu zdaj dve zmagi v svetovnem pokalu. Slovenija je morala na zmago svojega skakalca čakati od leta 2006. Foto: EPA
Robert Kranjec
Hišni ljubljenček Ozy je upodobljen tudi na čeladi in mu bo morda prinesel srečo na olimpijskih igrah. Foto: RTV SLO
Kranjec zmagal na Kulmu

28-letni Kranjec je v soboto zmagal na tekmi svetovnega pokala v smučarskih poletih, v nedeljo pa zaostal le za Gregorjem Schlirenzauerjem. Kakšno olajšanje, potem ko na novoletni turneji ni šlo po željah in je imel težave s počepom.

V nedeljo je Kranjca doma pričakala navdušena množica ljudi, postal je osebnost tedna na Valu 202, v torek pa izvedel začetni udarec na hokejski tekmi na Jesenicah. Vseeno se ni treba bati, da bo najboljši slovenski smučarski skakalec pregorel, saj bo ta teden doma (izpustil bo japonsko turnejo) in skrbel za kondicijo.

Kako ste doživljali zmago pred tisoči avstrijskih navijačev? Je sladko zmagati, če rečemo v nogometnem žargonu, na tujem igrišču?
Gotovo sem bil vesel, da mi je uspelo prav na avstrijskih tleh. 33 tisoč ljudi je bilo na Kulmu in vse pripravljeno na zmago Avstrijcev, toda uspelo je meni.

Reporter Andrej Stare, ki je tudi vaš velik navijač, je po zmagi rekel: to bo veselica v našem taboru. Ste se lahko po tekmi malo sprostili in popili vsaj en kozarček?
Ne, ob šestih sem prišel z novinarske konference in smo šli z ekipo v savno, potem pa že spat.

Na nedeljskem sprejemu na Kokrici pri Kranju je bil tudi Primož Peterka, ki je pred 12 leti dosegel prvo slovensko zmago v poletih. Kdaj ste bili z njim prvič na velikem tekmovanju in kako je vplival na vašo kariero?
Ko sem leta 2002 prišel v A-reprezentanco, smo šli v Salt Lake City in dobili olimpijsko medaljo. Takrat sem bil med najmlajšimi. Primož je bil seveda moj vzornik, pa ne le moj, saj je vendar dvakrat dobil svetovni pokal.

Na novoletni turneji ste imeli težave s počepom. Se je to kar takoj rešilo, ko ste prišli na letalnico na Kulmu?
Manj kot sem razmišljal, bolje je bilo. Naredil sem premik naprej. Laik tega ne vidi, pri nas pa se en centimeter veliko pozna pri občutkih.

Radi poudarjate, da morate uživati v skokih in čim manj razmišljati. Je to lažje reči, kot storiti?
Ko ti ne gre, podzavestno razmišljaš o tem, tudi če tega nočeš. Nekakšen strah je prisoten. S skoki in tekmami lahko to izgine.

Ritem svetovnega pokala je naporen. Kaj boste storili, da na olimpijske igre ne boste prišli preveč utrujeni oziroma kakšen je urnik?
Zdaj bomo en teden doma na kondicijskem treningu, nato gremo v Zakopane na tekmo, nato štartamo nemško turnejo in sledi že pot v Kanado, da se pravočasno navadimo na časovno razliko.

Na čeladi imate sliko svojega psa Ozyja, ki vas vedno spravlja v dobro voljo. Bo Ozy tudi na olimpijskih igrah z vami ali si boste omislili kaj novega?
Ne, bom imel kar to čelado, saj je ne morem dati zdaj barvati, ker to traja en teden.

Kranjec zmagal na Kulmu