Predsednik Slovenije Danilo Türk je v letošnji sezoni že enkrat prisrčno čestital Petri Majdič, ko je bila decembra na Rogli tretja. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Predsednik Slovenije Danilo Türk je v letošnji sezoni že enkrat prisrčno čestital Petri Majdič, ko je bila decembra na Rogli tretja. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Predlog uporabnika rokrasa, kako naj vlada pomaga pri prevozu Petre v domovino.
Premier Pahor in ministrica Jelušič
Državni aparat ima pomemben delež pri uspehu, saj je Majdičeva že vrsto let zaposlena v športni enoti Slovenske vojske. Foto: MMC RTV SLO

"Petra Majdič je poslala sporočilo, da je mogoče zmagati, tudi če si na kolenih.
Ona je moj velik navdih, ona je lahko naš skupni velik navdih. Imamo težave, a se bomo skozi njih pretolkli in uspeli,"
je bil predsednik slovenske vlade navdušen nas bronasto medaljo Petre Majdič. Obenem je hudo poškodovani Majdičevi, ki se zdaj zdravi v bolnišnici v Kanadi, v pomoč in oddolžitev ponudil prevoz, če bo ta potreben.

Türk: "Bron vreden več kot zlato"
"Niti predstavljati si ne moremo, kakšen neustavljiv borben duh in vztrajnost sta potrebni, da človek zmore in uspe narediti to, kar je uspelo vam," je v čestitki zapisal predsednik države Danilo Türk, ki slovensko šampionko pozna že dlje časa. V nadaljevanju uradne čestitke je še zapisano: "To olimpijsko bronasto odličje je vredno več kot zlato, je izjemen dosežek in lepo zaokrožuje imenitne dosežke v vaši izvrstni karieri. Obdržati takšno kvaliteto in toliko let ostati v sami svetovni špici, je velik, če že ne edinstven uspeh slovenskega športa."

"Priznanje vseh priznanj za bojevnico"
Seveda so 30-letnici iz Brinja čestitali tudi na Ministrstvu za obrambo, kjer je Majdičeva zaposlena v vojaški športni enoti. Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alojz Šteiner sta zapisala: "Petra, ki je kot vrhunska športnica pripadnica Slovenske vojske, je s svojim pogumom in vztrajnostjo zgled vsem vojakom ter vojakinjam. Z izjemnim samopremagovanjem in odločnostjo se je prebila do bronaste kolajne. To je priznanje vseh priznanj za bojevnico, na katero smo vsi ponosni."

Državni zbor: "Navdih vsem"
Predsednik državnega zbora Pavle Gantar je čestital v svojem imenu in v imenu slovenskega parlamenta: "Samo z jekleno voljo, herojskim pogumom in veliko borbenostjo ste lahko presegli hude bolečine in osvojili olimpijski bron, ki je, kot ste rekli sami, povsem enak zlati olimpijski medalji. S svojo predanostjo in močno voljo ste izjemen navdih ne le športnicam in športnikom, ampak tudi vsem nam, ki se soočamo z različnimi življenjskimi izzivi."

Čaka Petro državno odlikovanje?
Med številnimi drugimi čestitkami ministrov in strank izstopa predlog SNS-a, ki je predsedniku Türku poslal predlog, da naj Petri Majdič podeli najvišje slovensko državno odlikovanje za njeno izjemno uspešno športno kariero in posebno še za izjemen dosežek na letošnjih olimpijskih igrah.

Predlog uporabnika rokrasa, kako naj vlada pomaga pri prevozu Petre v domovino.