Domen Pociecha se je danes takole spustil po zahtevni progi. Foto: EPA
Domen Pociecha se je danes takole spustil po zahtevni progi. Foto: EPA
Armin Zöggeler
Eden glavnih favoritov Armin Zöggeler se je takole koncentriral pred treningom. Foto: Reuters

"Zdaj se je potrdilo, da so naredili prehitro progo. Majhna napaka se lahko konča s hudim padcem. Vse, kar je bilo narejeno, je prepozno. Mislim, da bi se vsi težko zbrali in začeli z moškega štarta, ker vemo, kaj se lahko zgodi. Po glavi nam gre le to, da končamo tekmo," je razložil slovenski olimpijec, ki je Kumaritašvilija dobro poznal.

Nekaj popravkov na progi
Organizatorji so že skrajšali progo, štart so prestavili na začetek ženske proge, hkrati so v zavoju 16, kjer je "odneslo" mladega Gruzijca, zvišali ograjo in prilagodili ledeno progo - čeprav so tragični dogodek pripisali človeški napaki. Generalni sekretar Svein Romstad je obrazložil, da so progo spremenili predvsem zaradi "čustvenih razlogov".

Hackl: Umrl bi tudi pri 60 km/h
Sankači so ves teden opozarjali na tehnično prezahtevno progo, ki velja za najhitrejšo na svetu, toda trikratni olimpijski prvak Georg Hackl je prepričan, da je nesrečo povzročila "majhna napaka v vožnji" in ne hitrost. "Tudi pri 60 km/h bi umrl. Za vse je izziv osvojiti to progo in to jim je tudi uspelo, tudi Gruzijcu, do tiste majcene napake." Kakšno je mnenje trenerja Pocieche Bernarda Kovačiča?

"Reakcijskega časa ni"
"Razvoj teh naravnih prog je šel predaleč. Morda želijo preveč - v taki vožnji, ki zahteva 110-odstotno koncentracijo, je toliko več možnosti za tragične nesreče. Pri moških hitrosti presegajo 150 km/h, z ženskega štarta 140 km/h. Sankačev ni strah hitrosti, problem je v tem, da se reakcijski čas, čas korigiranja, zmanjša na minimum oz. ga več ni."

Tekmovalci so danes v enosedu opravili dve vožnji za trening, kjer ni bilo Kumaritašvilijevega reprezentančnega kolega Levana Gureshidzeja, za katerega ni znano, ali bo še sodeloval v tekmovanju.