Nodar Kumaritašvili je zaradi hudih poškodb umrl. Foto: EPA
Nodar Kumaritašvili je zaradi hudih poškodb umrl. Foto: EPA
Nodar Kumaritašvili
Na odru, kjer bodo podeljevali medalje, so prižgali sveče v spomin na Kumaritašvilija. Foto: Reuters
Nodar Kumaritašvili
Hitra pomoč Kumaritašviliju ni pomagala. Foto: Reuters

Kumaritašvili je bil po nesreči nezavesten in so ga morali oživljati, nato pa so ga z reševalnim vozilom in helikopterjem odpeljali v bolnišnico, kjer je zaradi poškodb umrl. 21-letni Gruzijec je pri hitrosti približno 145 km/h s proge zletel v zadnjem, 16. zavoju in s hrbtom in zatiljem trčil v nezaščiten železni nosilec ob progi. Nosilce so nameravali zaščititi tik pred tekmo. Trening je bil nemudoma prekinjen.
Proga v Whistlerju velja za najhitrejšo na svetu. Avstrijec Manuel Pfister je v četrtek na njej postavil nov svetovni rekord, dosegel je hitrost 154,00 kilometra na uro.
Rogge: Vsa olimpijska družina je pretresena
"Naše prve misli so pri njegovi družini, prijateljih in kolegih. Vsa olimpijska družina je pretresena zaradi te tragedije," je nesrečo komentiral predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge, podpredsednik Thomas Bach pa je dodal: "To je velika tragedija za njegovo družino in celotno ekipo. Dogodek bo vrgel tudi senco na današnje odprtje."

Na treningih je imelo poleg Kumaritašvilija nesrečo še veliko drugih tekmovalcev, med njimi tudi dvakratni olimpijski zmagovalec, Italijan Armin Zöggeler. Neka romunska sankačica je prav tako za hip izgubila zavest. Na dveh izmed prvih štirih treningov proge tudi slovenski predstavnik Domen Pociecha ni uspešno izpeljal.
Kritične so bile tudi lanske izjave Mednarodne sankaške zveze, kjer so olimpijsko progo označili kot lov na hitrostne rekorde in že takrat razmišljali, da bi ob homologaciji prog omejili najvišjo dovoljeno hitrost. “Zdravje in varnost tekmovalcev sta pomembnejša od rekordnih dosežkov,” je dejal predsednik FIL Josef Fendt. Podobno razmišlja dvakratni svetovni prvak David Möller, ki je prav tako že boleče padel v Whistlerju. “Mislim, da smo s to progo prišli do točke, ko bo treba začeti razmišljati drugače. V nasprotnem kmalu ne bo več športnikov, ki bi se spuščali po teh progah,” je dejal Nemec.
Vodja gruzijske delegacije Irakly Japaridze je dejal, da bo mogoče gruzijska reprezentanca predčasno zapustila igre.
Prva smrt na ZOI-jih
Gre za prvi smrtni primer na zimskih olimpijskih igrah. Leta 1992 v Albertvillu se je na demonstracijski vožnji v hitrostnem smučanju smrtno ponesrečil Švicar Nicholas Bochatay, leta 1964 v Innsbrucku pa se je dva tedna pred začetkom iger na treningu ubil britanski sankač Kazimierz Skrzypezki. Istega leta je med treningom pred igrami umrl tudi 19-letni Avstralec Ross Milne.