Filip Flisar je svoj najboljši nastop v smučarskem krosu prikazal na najbolj pomembni tekmi - olimpijskih igrah. Foto: STA
Filip Flisar je svoj najboljši nastop v smučarskem krosu prikazal na najbolj pomembni tekmi - olimpijskih igrah. Foto: STA
Saša Farič
V torek nastop čaka še Sašo Farič. Foto: Grega Stopar

Odločitev, da organizatorji na tekmovanje umestijo tudi smučarski kros se je izkazala za pravilno. Nabito polne tribune in odlična tekma, ki je ponudila vse kar lahko ponudi takšno tekmovanje. Vse razen kanadske medalje, ki so jo domačini na glas pričakovali. Da so v finalu domačini ostali z le enim tekmovalcem je bil delno kriv tudi 22-letni Slovenec Filip Flisar. Na igrah mu je uspel izid kariere v izenačenem polfinalu, za katerega je izločil Stanleya Hayerja pa je boj za odličja zapravil s slabšim startom.

Vabljeni k poslušanju:
- Pregled OI-ja, 1. del
- Pregled OI-ja, 2. del

Flisar je bil samozavesten
Mariborčan je z nasmehom na obrazu končal kvalifikacijsko vožnjo, vzdušje ter olimpijski vrvež sta ga še dodatno motivirala. Na progi je bil izredno samozavesten in prav samozavest je ob tehničnih detajlih na startu odločilna pri vožnji preko različnih s snega oblikovanih elementov.

Visoke hitrosti, atraktivni skoki
Hitrosti so med 80 in 90 kilometri na uro, za atraktivnost skrbijo skoki, skupaj jih je na progi okoli dvajset, vodstvo tekmovanja pa se je tudi tehnično dobro pripravilo za predstavitveni nastop športa na olimpijskih igrah. Tekmovalci, ki po večini prihajajo iz alpskega smučanja, so imeli na čeladah kamere preko katerih je bilo moč povsem od blizu videti bližnja srečanja, atraktivne skoke ter še posebej padce, ki so sestavni del tega športa. Kontakt med tekmovalci je dovoljen, hitrosti visoke, iznajdljivost pa tista, ki loči dobre od najboljših.

Pravih specialistov še ni
Alpsko smučanje je osnova tega športa, ki še nima pravih specialistov. Večina odsluženih alpskih smučarjev je tu našla nove izzive in olimpijsko priložnost. Najbolj znano ime je bil Američan Daron Rahlves, svetovni superveleslalomski prvak iz leta 2001, ki je že v prvi skupini izločilnih bojev s francoskim tekmecem uprizoril spektakularen padec, ko sta se tekmovalca po skoku zaletela v zraku a se po padcu hitro pobrala in prismučala do cilja.

Saša Farič se v boj podaja v torek
Med tistimi, ki jih utegne čakati še svetla prihodnost v tem športu pa je zanesljivo tudi Filip Flisar. Z dvaindvajsetimi leti je bil tretji najmlajši med tekmovalci in ob svoji prvi izkušnji, ko je na tekmah opravil vse izločilne vožnje na koncu priznal, da mu je zmanjkalo moči. Zdaj bo skupaj z majhno ekipo stiskal pesti, da bi dovolj moči po težavah s poškodovanim kolenom ostalo v Sloveniji precej bolj znani Saši Farič, ki se bo na isti, za ženske še toliko bolj nevarni in zahtevni progi s tekmicami soočila v torek.