Filip Flisar je presenetil slovenske ljubitelje športa. Foto: STA
Filip Flisar je presenetil slovenske ljubitelje športa. Foto: STA
Filip Flisar
Mariborčan je navduševal z nastopi v krosu. Edino napako je storil v malem finalu, kjer se je poskušal izogniti trku s Scottom Knellerjem in pri tem zgrešil vratca. Foto: Grega Stopar
Filip Flisar
Tako je 22-letni Slovenec drvel proti polfinalu. V skupini 4 ga je prehitel le Kanadčan Christopher Delbosco. Foto: Reuters
Michael Schmid
Michael Schmid je osvojil zlato olimpijsko kolajno. Foto: Reuters
Smučanje v prostem slogu, kros
Slovenci in Slovenke so se navdušili za novopečeno disciplino na zimskih olimpijskih igrah. Foto: Reuters

Mariborčan je v kvalifikacijah dosegel odličen sedmi čas, kar je pomenilo, da je bil v osmini finala nosilec svoje skupine. "Na progi so se naredili utori, ki niso ravno prijetni, še posebej na mehkem snegu, kjer se zdi, kot da smučaš skozi kašo," je o progi v Whistlerju povedal 22-letnik in dodal: "Vseeno to ni takšna težava, saj so tu še ravnine in skoki, kjer se da še ogromno pridobiti."

Na vprašanje, kakšne so njegove napovedi za nadaljnje tekmovanje, je Flisar dejal: "Danes si želim priti zelo daleč! Med prvih 16 moram priti obvezno, dalje pa si ne upam napovedovati. Dal bom vse od sebe."

Od osmine prek četrtfinala do polfinala!
To je tudi storil in v osmini finala vodil od štarta do cilja. Največ težav je imel pri zadnjem skoku, a se je vse skupaj dobro izteklo. Skupaj z njim se je v četrtfinale iz skupine 7 uvrstil še Kanadčan Stanley Hayer. V četrtfinalu je nato nastopil v skupini 4, kjer so mu družbo delali Kanadčana Hayer in Christopher Delbosco ter Šved Tommy Eliasson. Na začetku se je za drugo mesto boril s Hayerjem, a ga nato zvito prehitel in odličen položaj ohranil do konca vožnje.

V polfinalu je bila konkurenca zelo močna (Delbosco, bronasti Norvežan Audun Groenvold in Avstralec Scott Kneller), a se je Mariborčan hrabro boril in nekaj časa tudi vozil na tretjem mestu. Vseeno pa je na koncu osvojil 4. mesto v skupini in se uvrstil v mali finale.

Zagodel mu je Kneller
V malem finalu se je nato potegoval za uvrstitev med 5. in 8. mestom, a na sredi proge zaradi padca Knellerja odstopil. Flisar se je Avstralcu želel umakniti in ob tem zgrešil vratca. Na koncu je osvojil zadnje, četrto mesto v skupini in skupno odlično osmo.

V finalu slavil Švicar
Po finalni vožnji se je zlate olimpijske medalje veselil Švicar Michael Schmid, drugi je bil Avstrijec Andreas Matt, bron pa je osvojil Groenvold.

Vrhovnik: Najpomembnejši je štart!
Flisarjev trener Primož Vrhovnik je za Radio Slovenija pred prvim obračunom osmine finale povedal: "Filip je zelo močan. To olimpijsko tekmo jemlje kot vsako drugo. V tem zelo uživa. Ravno danes, ko sva se s sedežnico peljala na tekmo, je rekel, da komaj čaka, ker bodo na tekmi prisotne kamere, tribune in odlično vzdušje." Na vprašanje, kje so pasti na progi, je Vrhovnik dejal: "V bistvu je veliko odvisno od sreče. Najpomembnejši je štart. Zelo pa sta pomembna tudi prva dva skoka, kjer lahko z napačnim gibanjem izgubiš tudi pet metrov ali več. Najbolj se bo prehitevalo v srednjem delu in po prvem "olimpijskem skoku" (skok čez olimpijske kroge, op. a.), ki je dolg, pa tudi na zadnjem skoku se bo še veliko dogajalo. Če bo tekmovalec preveč taktiziral, ga bodo prehiteli."

Flisar: Upam, da se zdaj najde kakšen pokrovitelj!
Po vožnji malega finala je Flisar prisopihal v ciljno areno in za Radio Slovenija opravil krajši intervju. "Super! V bistvu se ne morem nad ničemer pritoževati," je navdušeno vzkliknil in nadaljeval: "Bilo je naporno sto na uro! Na žalost sem se uvrstil v takšno skupino, ki je takoj štartala. Druga dva sotekmovalca sta se v mojo skupino uvrstila iz prejšnje, tako da sta se lahko malo odpočila. Na koncu smo bili že tako brez moči, da smo si vezi zapenjali miže. Če mi zdaj rečete, da naredim pet počepov, se sesujem, stoodstotno!"

Disciplina, v kateri tekmuje Flisar, je bila na olimpijskih igrah letos organizirana prvič, zato ne čudi to, da za slovenske tekmovalce v tem športu ni denarja. Toda s tem rezultatom se znajo stvari obrniti na bolje: "Upam, da se bo našel kakšen sponzor, ker v tem športu res ni denarja. Če bi treninge opravljal na višji ravni, bi bile tudi kolajne vsakdanje," je dodal 22-letnik. Pa proslavljanje dobre uvrstitve? "Vrgel se bom v morje, in to je to!"

Prosti slog, kros, končni rezultati:
*
1. M. SCHMID ŠVI (1)
2. A. MATT AVT (4)
3. A. GROENVOLD NOR (5)
4. C. DELBOSCO KAN (2)
5. E. GAVAGGIO FRA (13)
6. D. BARR KAN (25)
7. S. KNELLER AVS (12)
8. F. FLISAR SLO (7)

* - rezultat v kvalifikacijah