Slovenska nordijska reprezentanca se je predstavila sedmi sili. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Slovenska nordijska reprezentanca se je predstavila sedmi sili. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Petra Majdič
Petra Majdič v olimpijsko sezono vstopa z velikimi upi. Foto: MMC RTV SLO
Primož Peterka
Primož Peterka do skokov še vedno čuti ljubezen. Foto: EPA

V olimpijskem novinarskem klubu pa je bila redka priložnost da slovenske nordijske smučarje vidimo skupaj na enem mestu. Najbolj veseli to, da so v slovenski nordijski družini navkljub izjemno zahtevnim pripravam na novo sezono vsi izjemno optimistični, in kar je še pomembneje, poškodbe so daleč stran od slovenskega tabora.

Vse od prvih majskih dni, izjema je le nekaj dni v juliju, je že vse podrejeno novi zimi, zimi, ki vnovič prinaša tudi najodmevnejše zimsko tekmovanje – olimpijske igre, ki se bodo po kar 22 letih vrnile na severnoameriško celino. In ko so bile igre pod petimi krogi v tem delu sveta, so se slovenski predstavniki v klasičnih smučarskih disciplinah domov vedno vračali s kolajnami.

Petra Majdič - vroče železo
Za zdaj sicer le skakalci, pred Vancouvrom oz. pred Whistlerjem, kjer bo večina smučarskih tekmovanj, pa imajo zelo vroče železo v ognju s Petro Majdič tudi tekači. Ob vsem pa so zelo optimistični, že kar predrzni v svojih napovedih tudi kombinatorci, ki bi se na zahodno obalo Kanade v začetku februarja radi podali kar s celotno ekipo.

Peterka še željan uspehov
Obenem pa je povsem na mestu želja prav vseh slovenskih nordijskih smučarjev na začetku sezone, da jih ne bi že od včeraj naprej obremenjevali le z Vancouvrom in olimpijskim nastopom. Dejstvo namreč je, da če si kdo želi uspeha, tudi medalj, so to predvsem športniki sami. Za to so se odpovedovali vsa ta leta, razigrane mladosti enostavno ni bilo. Petra Majdič, denimo, letos vstopa v enajsto sezono svetovnega pokala. Njen vrstnik, po mnogočem tudi vzornik, Primož Peterka, na srečo tudi še ni odšel na pogorišče zgodovine. Prav včeraj je zatrdil, da bo napravil vse, da bi mu uspela tudi naslednja sezona. Ob njegovem vrhuncu, ko je bil še najstnik, se je vsega skupaj komajda dobro zavedal. Olimpijsko odličje smo mu v davnem Naganu že pred odhodom na Japonsko skorajda vsi vnaprej obesili okrog vratu. Še danes ga peče, da je bil le peti. Biti peti na olimpijskih igrah pa je izjemen dosežek. Za uteho je skupaj s fanti štiri leta pozneje dobil vsaj moštveno kolajno in pred leti mi je v Oberstdorfu dejal: "Veš, vse je OK, ampak raje bi imel posamično." In Peti je bil vedno iskren.

Kranjec glasno ne razmišlja o medalji
V vlogi glavnih favoritov bosta iz nordijskih vrst Petra Majdič in Robert Kranjec. Slednji o kolajni v Vancouvru niti ni želel razmišljati. Petra pa je glasno rekla, da je veliko več možnosti, da se bo domov vrnila brez olimpijske medalje kot da jo osvoji. Obenem pa se že širijo govorice, da ne bo dobila le ene, ampak najmanj dve.

Pritiski zagotovo bodo
Če ne bo izidov v svetovnem pokalu bodo hitro začele padati kritike. Pri izidih pa mislim na stopničke. Petra, v zadnjem poletju pa tudi Robert sta nas na to enostavno navadila. Zato bo pritiskov zagotovo, hoteli ali ne zares veliko. Toda postopoma iz tedna v teden bo najbolj pametno, do Vancouvra pa je še 17 tednov, ki bodo povečini zapolnjeni s tekmami svetovnega pokala. In tudi če se ne izide, bosta oba, pa tudi vsi drugi iz nordijskega dela reprezentance še vedno naši in prav vsi bomo lahko ponosni nanju, bolje rečeno na vse, ki bodo nad Vancouvrom branili slovenske barve. Že to je veliko in ni dano vsem, tudi na drugih področjih ne.