Prestavitev olimpijskih iger za eno leto je potegnila za seboj veliko sprememb, elitni športni svet pa se počasi uči živeti in tekmovati s pandemijo. Foto: EPA
Prestavitev olimpijskih iger za eno leto je potegnila za seboj veliko sprememb, elitni športni svet pa se počasi uči živeti in tekmovati s pandemijo. Foto: EPA

Olimpijski organizatorji so večkrat zatrdili, da cepivo proti koronavirusu ni pogoj za varno izvedbo OI, ki se bodo po novem začele konec julija 2021. Vendar pa so priznali, da bi jim učinkovito cepivo precej olajšalo organizacijo tekmovanja, zato so z olajšanjem pospremili 90-odstotno učinkovitost poskusnega cepiva.

"Organizacijski odbor ni izključen iz družbe ... Seveda smo slišali za novico o cepivu," je na srečanju z novinarji dejal pooblaščenec za logistiko OI Hidemasa Nakamura.

"In v organizacijskem odboru se ob novici počutimo verjetno enako kot vi, imamo pozitivne občutke in olajšanje," je dejal Nakamura, a v isti sapi poudaril: "A mi trenutno ne razmišljamo o cepivu, ker ga še nimamo, raje smo osredotočeni na hitro in učinkovito testiranje, medsebojno razdaljo ter upoštevanje ukrepov in uspešno sodelovanje med športniki in drugimi deležniki iger."

Sorodna novica Spektakel telovadcev je vzor za nadaljnja tekmovanja

V nedeljo izvedli gimnastični četveroboj
Svetovni gospodarski trgi so se dvignili, potem ko sta podjetji Pfizer in BioNTech sporočili, da se je njuno cepivo proti covidu-19 v tretji fazi izkazalo za 90-odstotno učinkovito. V nedeljo je Tokio sicer gostil prvo veliko mednarodno tekmovanje od koronske prekinitve, gimnastični četveroboj, ki so ga organizatorji uspešno izpeljali v dokaz, da so igre možne koronavirusu navkljub.

Četudi je na tekmovanju nastopilo 30 telovadcev, ki jih je v živo spremljalo 2000 gledalcev na varni medsebojni razdalji, je Nakamura dejal, da je tekma vseeno dokaz, da je mogoče varno organizirati olimpijske in paraolimpijske igre.

"Konec koncev so olimpijske in paraolimpijske igre le akumulacija vsakega tekmovanja na vsakem prizorišču, zato je dejstvo, da smo novembra mednarodno tekmo izpeljali na varen način, res ogromno sporočilo," je dejal.

Bach prihaja na Japonsko
Šef Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach, ki bo prihodnji teden prvič po preložitvi iger obiskal Japonsko, je dejal, da je bilo "gimnastično tekmovanje vzoren primer, da se šport tudi v času pandemije z ustreznimi ukrepi da organizirati varno".

Konec septembra so japonski organizatorji potrdili tudi načrt za znižanje stroškov. Ukrepov je več kot 50, od osiromašenja raznih sprejemov naprej. Zadnji predlogi proračuna iger naj bi bili okrog 12 milijard evrov, pri tem pa nameravajo varčevati tudi pri prometni infrastrukturi.

Tokio: Ne sprašujemo se, ali bomo pripravili OI, ampak kako jih bomo pripravili