Foto: Reuters
Foto: Reuters

Seiko Hašimoto je s tem povzela tudi misli Johna Coatesa, podpredsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), ki je bil v ponedeljek zelo jasen – olimpijske igre v Tokiu bodo izvedli leta 2021, ne glede na zdravstvene razmere po svetu in ne glede na to, ali bo takrat koronske krize že konec.

"Za nastop na olimpijskih igrah športniki trdo delajo, ne glede na to, kje so trenutno. Zato menim, da moramo olimpijske igre obdržati za vsako ceno," je Seiko Hašimoto odgovorila na vprašanje o Coatesovih izjavah.

"Mislim, da je bil gospod Coates pomirjen, ko je slišal, da lahko izpeljemo igre v Tokiu z nadaljnjim tesnim usklajevanjem prizadevanj."

Foto: AP
Foto: AP

Coates je v ponedeljek za AFP dejal, da je prepričan, da bodo prestavljene igre izpeljali v terminu, kot je bil načrtovan za prihodnje leto, in obljubil, da bodo to "igre, ki so premagale covid-19".

Japonska za zdaj zaprta za tujce

Japonska je za zdaj popolnoma nedostopna za obiskovalce z drugih celin oziroma iz tujine. Japonske oblasti namreč zaradi ukrepov, ki so jih sprejeli za zajezitev širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, tujim obiskovalcem ne dovolijo vstopa v državo.

V tem trenutku prav tako še ni mogoče napovedati, kdaj bo na voljo zanesljivo cepivo, kar predstavlja plodna tla za razmah špekulacij o tem, ali so igre sploh izvedljive.

Vodilni predstavniki japonskih oblasti in MOK-a so jasno zatrdili, da vnovična preložitev iger ne pride v poštev.

Vse bolj se namreč kaže, da med Japonci plahni olimpijsko navdušenje, kar kažejo tudi trendi upada javnomnenjske podpore olimpijskemu projektu na Japonskem. Med Japonci se tako krepi dvom in ni malo tistih, ki so prepričani, da bi kazalo igre odpovedati.

Organizatorji bodo še naprej "skrbno spremljali" razvoj pandemije in "si po najboljših močeh prizadevali za zagotovitev varnih iger", pa olimpijsko in mednarodno športno javnost mirijo predstavniki gostiteljice OI.