Jošt Zakrajšek je zadnji dan veslal na najdaljši, neolimpijski preizkušnji, maratonu na 5.000 metrov in osvojil še eno deveto mesto. Foto: Nina Jelenc
Jošt Zakrajšek je zadnji dan veslal na najdaljši, neolimpijski preizkušnji, maratonu na 5.000 metrov in osvojil še eno deveto mesto. Foto: Nina Jelenc
Anja Osterman
Želja Anje Osterman, ki v tej sezoni nastopa zgolj v enosedu, saj Špela Ponomarenko Janić pričakuje drugega otroka, je bila, da bi na Adi Ciganliji priveslala v finale, a se ji ta ni izpolnila, obakrat so jo od elitne deveterice finalistk ločile desetinke Foto: Nina Jelenc
Ostermanova povsem blizu najboljšim v Beogradu
Lep uspeh Jošta Zakrajška

Kot zadnji se je danes predstavil še edini slovenski finalist tega prvenstva Zakrajšek, ki je bil v soboto deveti na 1.000 metrov. Zadnji dan je veslal na najdaljši, neolimpijski preizkušnji, maratonu na 5.000 metrov in osvojil še eno deveto mesto. Po prvem krogu je bil na 11. mestu, nato napredoval na sedmo in na koncu dve mesti med 23 tekmovalci izgubil. Zmagal je Nemec Max Hoff, ki je dvome o zmagovalcu razblinil v predzadnjem krogu, ko je pobegnil zasledovalcem in tako ubranil evropski naslov, drugi je bil aktualni svetovni prvak Portugalec Fernando Pimenta, tretji pa Belorus Aleh Jurenia.

Ostermanova nemotivirana do dveh zmag v finalu B
Ostermanova je zmagala tudi v drugem finalu B, tokrat je bila najhitrejša še na 200 metrov. Že v dopoldanskih urah je Koprčanka zmagala v malem finalu discipline 500 metrov in tako to prvenstvo končuje z dvema desetima mestoma.

Želja Ostermanove, ki v tej sezoni nastopa zgolj v enosedu, saj Špela Ponomarenko Janić pričakuje drugega otroka, je bila, da bi na Adi Ciganliji priveslala v finale, a se ji ta ni izpolnila, obakrat so jo od elitne deveterice finalistk ločile desetinke. Čeprav je po sobotnih spodletelih polfinalih, kjer se ji je uvrstitev med elito le za malo izmuznila, dejala, da ni najbolj motivirana za finale B, je Ostermanova danes vknjižila dve zmagi. S svojim veslanjem sicer ni bila zadovoljna, tudi zato ne, ker je odkrito ciljala na veliki finale, a sta dve deseti mesti vseeno lepa popotnica pred nadaljevanjem sezone.

"Dva vikenda nazaj sem si dokazala, kaj zmorem, bila sem četrta na 500 metrov in sedma na dvesto, na to evropsko prvenstvo sem šla z visokimi cilji, a se mi je malo zalomilo v polfinalu. Žal sem se prebila le v finale B, kjer sem sicer dvakrat zmagala, a sem veslala slabo. Če bi veslala, kot zmorem, bi bila v finalu, a to je šport, enkrat si finalu, drugič ne. Svetovno prvenstvo je čez dva meseca, do takrat bomo stopnjevali formo in tisto je glavni cilj sezone," je po današnjih zmagah povedala Ostermanova, ki je lani v dvosedu s Ponomarenko Janićevo osvojila bron na evropskem in svetovnem prvenstvu.

Po jutrišnjem prostem dnevu Ostermanovo že od torka naprej namreč na Bohinjskem jezeru čakajo priprave na nov vrhunec sezone, poletne sredozemske igre v Tarragoni, glavni cilj tega leta, v katerem prvič nosi breme prve kajakašice na mirnih vodah, pa je svetovno prvenstvo v Montemor-O-Velhu na Portugalskem konec avgusta.

Blaževič 13.
Drugi slovenski predstavnik Simon Blaževič je bil danes v finalu B četrti in je tako osvojil skupno 13. mesto. "Z današnjo tekmo sem kar zadovoljen, sploh zato, ker prvo leto nastopam med člani. Startal sem nekoliko slabše, a sem potem našel svoj ritem, začel dohitevati in prehitevati tekmece in na koncu prikazal dober finiš. Zdaj me čakajo priprave na sredozemske igre, kjer bom poleg enoseda na 500 m veslal tudi v dvosedu skupaj z Rokom Šmidom," je po končanem prvenstvu dejal Blaževič.

Ostermanova povsem blizu najboljšim v Beogradu
Lep uspeh Jošta Zakrajška