Gregor Gračner in Primož Jeralič. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Gračner in Primož Jeralič. Foto: MMC RTV SLO

Vodja službe za dostopnost programov RTV Mateja Vodeb je potrdila, da so na ministrstvu za kulturo napovedali, da bodo pristopili k reševanju problematike in zagotovili sredstva za prenose paraolimpijskih iger in tudi za tehnično podporo. Vodeb je ob tem spomnila na "klavrno finančno stanje" na RTV Slovenija.

V Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) in Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskem paralimpijskem komiteju (Zveza ŠIS-SPK) so v petek odgovorne v državi pozvali k zagotovitvi neposrednega televizijskega prenosa letošnjih poletnih paraolimpijskih iger v Parizu na programih Televizije Slovenije.

Sorodna novica Paraolimpijce od vrhunca leta loči še manj kot 100 dni

S težavo se ukvarjajo več mesecev
Podpredsednik Zveze ŠIS-SPK Gregor Gračner je dejal, da se v zvezi že več let zavzemajo za sistemsko ureditev, ki bi zagotovila enakovredno medijsko zastopanost parašportnikov. Ob tem je poudaril, da se na zvezi že tri mesece aktivno ukvarjajo z možnostmi za zagotovitev prenosov paraolimpijskih iger, a da še vedno ne vedo, ali prenosov dejansko bo.

Parakolesar Primož Jeralič, udeleženec paraolimpijskih iger v Riu leta 2016, sicer strokovni sodelavec NSIOS-a, je povedal, da je kakovostna raven paraolimpijskih iger enaka kakovostni ravni olimpijskih iger in ob tem opozoril, da imajo slovenski parašportniki slabše pogoje in so v podrejenem položaju v primerjavi z drugimi športniki.

"Za zadevo bodo poskrbeli"
Po Jeraličevih besedah so ministrstvu za kulturo in na vlado v zadnjem času poslali nemalo pozivov, naj se financiranje pridobitve pravic za prenose paraolimpijskih iger zagotovi čim prej. A so naleteli na neodzivnost ministrstva za kulturo, ki na njihove pozive ni odgovarjalo več tednov, nazadnje pa so z ministrstva le sporočili, da "bodo za zadevo poskrbeli", je opisal Jeralič.

Bo ministrstvo zagotovilo sredstva za prenose paraolimpijskih iger?

Za sistemsko rešitev
Gračner in Jeralič sta poudarila, da se odgovorni urednik športnega programa TV Slovenija Gregor Peternel sicer trudi, da bi zagotovil prenose, a da pri tem nima podpore trenutnega okrnjenega vodstva nacionalne radiotelevizije. Predstavnika invalidskih in parašportnih organizacij sta pozvala k "sistemskemu reševanju medijske zapostavljenosti parašportnikov, da ne bodo vsake štiri leta trepetali in bili v negotovosti, kako bodo lahko spremljali paraolimpijske igre".

Jeralič je opozoril, da se je s tem vprašanjem ukvarjal tudi zagovornik načela enakosti in prepoznal diskriminacijo parašportnikov, ki se nanaša na prenose na TV Slovenija. Nacionalna RTV hiša je postala tarča hudih kritik tudi zaradi po mnenju uporabnikov v Sloveniji nezadostnega pokrivanja evropskega prvenstva v nogometu, ki trenutno poteka v Nemčiji in na katerem nastopa tudi slovenska nogometna reprezentanca.