Olimpijski bazen bo gostil tekmovanja v plavanju, sinhronem plavanju in skokih v vodo, skupaj bodo podelili 42 kompletov medalj. Foto: EPA
Olimpijski bazen bo gostil tekmovanja v plavanju, sinhronem plavanju in skokih v vodo, skupaj bodo podelili 42 kompletov medalj. Foto: EPA
Olimpijski stadion
Olimpijske objekte v kitajski prestolnici je na vrhuncu gradnje gradilo približno 17.000 delavcev, večinoma iz revnejših pokrajin v okolici Pekinga. Foto: EPA

Štiriletna gradnja bazenskega kompleksa je stala 143,2 milijona ameriških dolarjev, približno 80 odstotkov denarja pa so zanjo namenili Kitajci, ki živijo v tujini. 25 milijonov je prispeval hongkonški milijarder Henry Fok in njegova družina.

Ponoči igra luči
Plavalne dvoboje bo lahko spremljalo 17.000 gledalcev, prvi preizkus pa bo bazen doživel te dni, ko bo v njem potekalo odprto prvenstvo Kitajske. Še najlepši bo pogled nanj ponoči, ko ga bodo osvetljevali posebni barvni žarometi, seveda pa bodo prevladovale barve vode.

Oblikovali so ga Avstralci
"Vodna kocka", kot so tudi poimenovali plavalni center, se razteza na 80.000 kvadratnih metrih in združuje tekmovalni bazen, bazen za trening in bazen za skoke v vodo. Zunanjost je obdana s posebnimi blazinami iz ETFE-ja, ki so nogometnim navdušencem že poznane z münchenskega stadiona Allianz Arena. Pri gradnji so uporabili 6.700 ton jekla. Kompleks je oblikoval nek avstralski konzorcij.

Med gradnjo stadiona umrla dva delavca
Olimpijski stadion "Ptičje gnezdo" naj bi bil zgrajen do konca marca. Kitajci so zanikali pisanje nekega britanskega časopisa, da naj bi med njegovo gradnjo umrlo najmanj 10 delavcev. Pojasnili so, da sta umrla "le" dva, eden leta 2006 in eden lani. Še štirje so se ubili med gradnjo drugih prizorišč.

Smrt med deli na stadionu sicer ni nič neobičajnega, saj je najmanj en delavec umrl med gradnjo vsakega stadiona za zadnje tri olimpijske igre. Letošnje v Pekingu bodo na sporedu od 8. do 24. avgusta.

M. R.