Petru Kauzerju je nepričakovano spodletelo že v četrtfinalu. Foto: Sandi Fišer
Petru Kauzerju je nepričakovano spodletelo že v četrtfinalu. Foto: Sandi Fišer
Kajakaši so v moštveni preizkušnji komaj ujeli finalni nastop. Foto: Sandi Fišer
Kauzer ostal brez polfinala

Meglič je v četrtfinalu dosegel tretji čas, povsem pa se je zalomilo branilcu naslova Petru Kauzerju, ki je s 37. mestom že končal tekmovanje.

Meglič je v na novo uvedenem četrtfinalu znal ohraniti zbranost na progi, pa čeprav začetek ni bil najboljši. "Na prvem delu proge sem se 'utopil'. Po drugih protitočnih vratcih pa sem zadihal in sem si rekel, da moram začeti dirkati, če hočem priti v polfinale. Potem je šlo precej lepše. Proga je zelo lahka, tako da moraš iti v vsa vratca vse 'na direkt', hkrati pa si ne smeš privoščiti večje napake. Vesel sem, da sem šel naprej in da sem kljub takšni vožnji še vedno tretji," je po četrtfinalu povedal Meglič, aktualni evropski podprvak, ki je že v kvalifikacijah imel tretji čas.

Precej manj zadovoljen je bil osmi iz kvalifikacij Peter Kauzer, ki ga je v zadnjih protitočnih vratcih odneslo, zaradi česar je izgubil pol minute. Upi po ubranitvi naslova z lanskega EP-ja v Bratislavi so tako splavali po Segreju.

"Nimam pojma, kaj je šlo narobe. Vem samo, da je zame EP že mimo. Treba je iti od poraza do poraza, vse do končne zmage. Lani sem doživel poraz na SP-ju, letos na EP-ju, zdaj pa upam, da je konec tega in da bom začel normalno veslati in spet zmagovati," je dejal Kauzer in dodal: "Razočaran sem. Sem sem prišel z željo po zmagi, dobil pa sem - po domače povedano - prst v ... Tako pač je."

Mladi Simon Brus je svoj debitantski nastop na članskem evropskem prvenstvu končal na 25. mestu, pet mest za najboljšo dvajseterico, ki se je prebila v nedeljski polfinale. Najhitrejši četrtfinalist je bil sicer Čeh Jiri Prskavec.

V konkurenci kanuistov ni bilo četrtfinala, tako da so o 20 polfinalistih odločale že kvalifikacije. V polfinale sta se uvrstila dva Slovenca, in sicer Benjamin Savšek z devetim in Anže Berčič s 17. časom.

Sloviti Martikan tudi končal prvenstvo
Spodletelo je le Juretu Lenarčiču, ki je bil 26. Na progi pa se ni znašel niti bržčas najboljši kanuist vseh časov, Slovak Michal Martikan, ki je tekmovanje končal le mesto pred Lenarčičem. Najhitrejši je bil sicer Španec Ander Elosegi.

"Vedel sem, da moram drugo vožnjo dobro odveslati, saj se mi je prva podrla že v četrtih vratih. Zato sem se moral zbrati, v nasprotnem primeru ne bi prišel med 20. Voda tu je takšna, da ti ne pomaga, moraš sam precej 'poganjati', toda druga vožnja mi je kar uspela. Hkrati pa sem še enkrat videl, da so asi, kot je Francoz Tony Estanguet, še vedno kake štiri sekunde pred mano. V polfinalu bo tako treba spet pokazati vse znanje in se skušati prebiti v finale. Težko bo, ampak se bom boril," je dejal Savšek.

Kajakaši na moštveni vožnji sedmi
Popoldne so v Pirenejih izpeljali tudi kvalifikacije za ekipno tekmo. Te so bile uspešne za kajakaše Kauzerja, Megliča in Brusa, ki so s sedmim mestom za rep ujeli nedeljski finale, niso pa razveselile kanuistov Berčiča, Lenarčiča in Savška, ki so z osmim mestom izpadli.

Kauzer ostal brez polfinala