Kdaj bodo plavalci lahko nadaljevali sezono? Foto: EPA
Kdaj bodo plavalci lahko nadaljevali sezono? Foto: EPA

"Na zadnjem izvršnem odboru maja smo se pogovarjali o treh mogočih scenarijih: tekmovalni koledarji lahko ostanejo nespremenjeni, državna prvenstva se lahko zamaknejo v september ali pa celo v december. Tekme nujno potrebujemo predvsem zaradi kategorizacije športnikov," je v pogovoru za STA povedal predsednik Plavalne zveze Slovenije (PZS) Boro Štrumbelj.

Prvi mož PZS-ja pravi, da bo junija sklical sestanek klubov, kjer bo dobil jasnejšo sliko o trenutnem stanju, saj v nekaterih sredinah še čakajo na zagon treningov.

Večina slovenskih plavalcev je več kot dva meseca brez treningov, prejšnji teden so delo začeli v Ljubljani, Mariboru in Ravnah na Koroškem, ta teden v Kranju, voda je pripravljena v nekaterih manjših sredinah.

Tjaša Oder: Še vedno so glavni cilj olimpijske igre

"Še vedno treniramo v zelo omejenem obsegu, po en plavalec na progo. To naj bi se spremenilo v soboto, ko se sproščajo novi ukrepi, čeprav zadnja in dokončna navodila še čakamo," je še dejal Štrumbelj.

Tudi na PZS-ju budno spremljajo stanje epidemije covida-19. Najbolj se bojijo drugega vala okužb in morebitnih novih zaostrovanj ukrepov za športnike. Že zdajšnji so klubom otežili delo, saj manjkajo vadnine za dva meseca, številni klubi pa so odvisni prav od vadnin in članarin. Odpadli so tudi številni mitingi, ki posameznim klubom omogočijo promocijo in zaslužek, ki je zanje pomemben vir za izvajanje dodatnih dejavnosti. Razplet epidemije pa vsaj za zdaj ogroža tudi izvajanje vseh plavalnih šol, tudi počitniških.

Obenem se plavalna zveza prav zdaj spoprijema z menjavo kadrov v svoji sredini. Po več kot treh desetletjih jo zapušča sekretar Matjaž Perme, mesto generalne sekretarke pa prevzema Maja Virant.

Plavalci v negotovosti, ker koledarja tekmovanj še ni