Višje cilje ima ženska reprezentanca. Foto: www.alesfevzer.com
Višje cilje ima ženska reprezentanca. Foto: www.alesfevzer.com

V ženski konkurenci bo nastopilo deset, v moški pa 16 ekip. Slovenija bo igrala v skupini A s Turčijo, Finsko, Nemčijo, Hrvaško in Poljsko. V skupini B so Rusija, Ukrajina, Italija, Madžarska in Nizozemska. Moškim je žreb namenil predtekmovalno skupino D, v kateri so še Rusi, Hrvati in Čehi. V skupini A so Turčija, Nemčija, Srbija in Francija, v skupini B Ukrajina, Latvija, Nizozemska in Italija, v skupini C pa BiH, Poljska, Madžarska in Gruzija.

Seznam igralcev
Slovenske barve bodo branili Lena Gabršček, Mira Jakin, Marinka Cencelj, Suzana Ocepek, Klara Vrabič, Senta Jeler, Jana Ferjan, Danica Gošnak, Tija Vrhovnik v ženski ter Matjaž Majdič, Matic Keržan, Sebastjan Osrečki, Sašo Korun, Jordan Jakin, Simon Turk, Tomi Jakša, Jaša Bartelj, Marko Pokleka, Vaso Popadić in Marko Zupančič v moški konkurenci. Kot selektor bo obe ekipi vodil Simon Božič.

Moški po dolgem premoru
Slovenija je moško reprezentanco pripravila za veliko tekmovanje po kar dveh desetletjih premora, pred tem pa so bili Slovenci že uspešni na EP-ju in SP-ju, v devetdesetih letih je tako slovenska izbrana vrsta na EP-ju osvojila četrto in dve šesti mesti, leta 1998 pa je bila deseta na SP-ju.

Moška reprezentanca v odbojki sede pred evropskim prvenstvom

Ženske s precej medaljami
Slovenke imajo za sabo precej uspešnejšo pot brez večjih prekinitev. Igrale so že na 12 evropskih prvenstvih, osvojile so devet kolajn, zadnjo bronasto leta 2015, ko je EP potekal v Podčetrtku. Reprezentanca je petkrat igrala tudi na svetovnem prvenstvu, zadnjič leta 2018. Osvojila je tri medalje. Članice so bile tudi trikrat na paraolimpijskih igrah in bile dvakrat četrte.

Cilj je polfinale
"Z žensko reprezentanco imamo vedno visoke cilje. Priprave so bile dobre, se pa tudi mi spopadamo s pomanjkanjem tekem. Zadnje uradne tekme smo igrali julija v Zlati ligi narodov na Nizozemskem. Smo pa potem v goste povabili ukrajinsko reprezentanco in z njo odigrali pet kakovostnih tekem," je pred začetkom tekmovanja dejal Božič. Ob tem je dodal: "Forma bo kljub temu prava, bomo pa malce menjali način igre zaradi odsotnosti nekaterih igralk. Cilji pa kljub temu ostajajo visoki, to je polfinale. Odstopa le Rusija, potem pa smo tu štiri precej enakovredne reprezentance."

Dekleta v odbojki sede na EP-ju znova merijo visoko

Moški do 10. mesta
V moški konkurenci so začeli delati pred tremi leti, zdaj je že na vrsti prvi EP. "Menim, da lahko fantje sežejo do desetega mesta. Bo pa velik zalogaj, saj se bo treba spopasti tudi s psihološkim učinkom velikega tekmovanja, za večino med njimi je to sploh prvo veliko tekmovanje na tako visoki ravni," je možnosti moške vrste ocenil selektor.

V pripravah na EP so moški septembra v Italiji nastopili v srebrni ligi narodov in zasedli drugo mesto, članice so bile julija na Nizozemskem v Zlati ligi narodov na koncu četrte.

Spored tekem Slovenije

Ženske, 17. oktober, ob 15.00:
Slovenija - Hrvaška

18. oktober, ob 9.45:
Slovenija - Nemčija

Ob 20.00:
Slovenija - Turčija

19. oktober, ob 15.00:
Slovenija - Finska

20. oktober, ob 15.00:
Slovenija - Poljska

Moški, 17. oktober, ob 19.30:
Slovenija - Hrvaška

18. oktober, ob 17.00:
Slovenija - Češka

19. oktober, ob 19.30:
Slovenija - Rusija