Stephen Hendry se je po enem najhujših porazov v karieri odločil za slovo. Foto: EPA
Stephen Hendry se je po enem najhujših porazov v karieri odločil za slovo. Foto: EPA
Steve Davis
Hendry je kraljeval v 90., ko je osvojil sedem naslovov, s čimer je presegel Steva Davisa, ta je v 80. šestkrat postal svetovni prvak (in še vedno igra). Foto: EPA

43-letni Škot je v dolgi in uspešni karieri osvojil kar sedem naslovov svetovnega prvaka, zadnjič se je na tron povzpel leta 1999. Od takrat je njegova kariera občutno padla, a občasno je še vedno spomnil na zlata leta. Zadnjič prav letos, ko je v osmini finala svetovnega prvenstva odpihnil lanskega prvaka Johna Higginsa s 13:4.

V zadnjem obračunu utrpel visok poraz
A v četrtfinalu se je slika obrnila, saj ga je rojak in soimenjak Stephen Maguire povsem zasenčil in slavil kar s 13:2. Po koncu enega najbolj enostranskih četrtfinalov na svetovnih prvenstvih je povedal: "Odločitev ni bila lahka. A razlogov je več: vse daljši urnik, ne igram ravno najbolje, predvsem pa ne uživam več na treningih."

Odločil se je že pred svetovnim prvenstvom
Škot je odločitev sprejel že pred začetkom turnirja: "Nisem povedal veliko ljudem, a odločitev sem sprejel že pred svetovnim prvenstvom. Tudi če bi osvojil naslov svetovnega prvaka, ne bi spremenil odločitve. Res sem neslavno končal, a prvenstvo si bom zapomnil tudi po nizu 147, ki mi je uspel v prvem krogu."

V 90. letih osvojil sedem naslovov svetovnega prvaka
Stephen Hendry je brez dvoma eden izmed največjih igralcev snookerja, ki so kadar koli vihteli palico in potapljali kroge na mizi. Profesionalec je postal leta 1985, na svetovnem prvenstvu pa je igral že leto pozneje in od takrat ni izpustil niti enega nastopa v legendarni dvorani Crucible. Tam je osvojil kar sedem naslov najboljšega na svetu (1990, 1992-1996, 1999). Osvojil je rekordnih 36 turnirjev za jakostno lestvico še 38 drugih profesionalnih turnirjev.

Jimmy White: Dvomim, da bo kdo presegel njegove rekorde
Na svetovnih prvenstvih je kar v štirih finalih premagal ljubljenca občinstva Jimmyja Whita, ki kljub 50 letom še vedno vztraja. White je novico komentiral: "Je in vedno bo neverjetni igralec snookerja. Upam, da bo užival v času po karieri, saj si to zasluži. Vedno je na prvo mesto postavil to igro, vedno se je obnašal kot profesionalec. Bil je tudi del moje kariere, kljub vsem porazom sem vesel, da sem igral z njim. Dvomim, da bo kdo presegel njegove rekorde."

775-krat nanizal vsaj 100 točk
V svoji karieri je nanizal 775 nizov z vsaj 100 točkami, kar je absolutni rekord. Pri tem mu je 11-krat uspelo doseči najvišje mogoče število točk (147). Ta rekord si deli z Ronnijem O'Sullivanom. Z njim sta edina, ki sta 147 po trikrat nanizala tudi na svetovnih prvenstvih.

Stevens dobil 11 zaporednih iger
V polfinale se je uvrstil tudi Matthew Stevens, ki je presenetljivo gladko premagal Ryana Daya. Obračun dveh Valižanov je bolje začel Day, ki je povedel s 5:2, a nato ni osvojil niti ene igre več!

Svetovno prvenstvo, tabela, četrtfinale:
MAGUIRE (ŠKO/8) - HENDRY (ŠKO) 13:2
CARTER (ANG/13) - JONES (WAL) 13:11
ROBERTSON (AVS/6) - O'SULLIVAN (ANG/14) 10:13
STEVENS (WAL/15) - DAY (WAL) 13:5

Polfinale, četrtek-sobota:
MAGUIRE (ŠKO/8) - CARTER (ANG/13)
O'SULLIVAN (ANG/14) - STEVENS (WAL/15)

Video: Hendry je 11-krat v karieri nanizal 147 zaporednih točk - nazadnje letos v 1. krogu svetovnega prvenstva proti Stuartu Binghamu.