Z naprednimi metodami v starih vzorcih odkrivajo nove grešnike. Foto: Reuters
Z naprednimi metodami v starih vzorcih odkrivajo nove grešnike. Foto: Reuters
Ben Johsnon
Ben Johnson si je ob zmagi na olimpijskih igrah leta 1988 pomagal s stanozololom. Foto: EPA

Protidopinški preiskovalci lahko z najnovejšimi postopki testiranja zelo učinkovito ugotovijo vsebnost prepovedane snovi za povečanje mišične mase in vzdržljivosti stanozolola. Gre za hormon steroid, ki so ga našli v urinskem vzorcu kanadskega atleta Bena Johnsona, padlega olimpijskega zmagovalca v teku na 100 m leta 1988 v Seulu.

Prav tako so novodobni preiskovalci uspešnejši tudi pri iskanju sledi snovi z imenom oral-turinabol, ki so ga množično uporabljali za železno zaveso v nekdanji Nemški demokratični republiki.

266 prekrškarjev odkritih le v enem letu
"Trenutno uporabljamo zelo zanesljivo metodo, s katero lahko ob pregledu vzorcev za nazaj odkrivamo dopinške kršilce. Nov program preiskav smo začeli novembra lani in v enem letu se lahko pohvalimo s 182 dopinškimi vzorci, pozitivnimi na snov stanozolol, in 84 vzorci, pozitivnimi na oral-turinabol, ki jih s prejšnjimi metodami nikoli ne bi odkrili. Zdaj lahko še enkrat, če se zveze tako odločijo, testiramo prav vse vzorce in uspešno iščemo metabolite, ki nastanejo pri presnovi omenjenih snovi. Gre za metodo, ki so jo prvič uporabili v moskovskem laboratoriju in s katero lahko zaznamo presnovke steroidov v zelo majhnih količinah, pol leta po tistem, ko je športnik prenehal uporabljati steroid,"
je v svojem nastopu na konferenci na sedežu Mednarodne nogometne zveze (Fifa) v Zürichu dejal Hans Geyer, znanstvenik in glavni kemik v omenjenem nemškem laboratoriju.

Med grešniki atleti, dvigovalci uteži in rokoborci
Čeprav ni znano, za katere primere gre, je pred kratkim Mednarodni olimpijski komite omenil, da se je odločil zaprositi za vnovičen pregled vzorcev, odvzetih med zimskimi olimpijskimi igrami leta 2006 v Torinu, preden se prihodnje leto izteče osemletno obdobje, ko je še dovoljeno pregledovati vzorce za nazaj. Med do zdaj odkritimi pozitivnimi primeri so atleti, dvigalci uteži in rokoborci.