Ricardinho je iz rok predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa), Slovenca Aleksandra Čeferina, prejel pokal za naslov evropskih prvakov. Foto: BoBo
Ricardinho je iz rok predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa), Slovenca Aleksandra Čeferina, prejel pokal za naslov evropskih prvakov. Foto: BoBo
Ricardinho
Veselje Ricardinha po vodilnem zadetku. V podaljšku si je poškodoval gleženj, a se na koncu vendarle veselil zlata. Razglašen je bil tudi za najkoristnejšega igralca (MVP) turnirja, dosegel je sedem golov. Foto: BoBo
Portugalska
Portugalci so v svojem drugem finalu osvojili prvi naslov. Leta 2010 so na zadnji oviri izgubili prav proti Špancem. Foto: BoBo
Marc Tolra
Marc Tolra je tik pred koncem prvega polčasa izenačil za Španijo. Foto: BoBo
Ricardinho: To je poseben dan, hočem zaspati s pokalom

Portugalci so pred 10.352 gledalci v Stožicah povedli že v prvi minuti, saj je Ricardinho prestregel žogo zadnjemu španskemu igralcu, nato pa jo poslal pod prečko vrat Paca Sedana. To je bil sedmi zadetek Portugalca na evropskem prvenstvu.

Zadetka Tolre in Lina za preobrat
Španci so nato napadali za izenačenje in zadetek dočakali v 19. minuti, ko je Marc Tolra z diagonalnim strelom po tleh in s pomočjo vratnice zatresel mrežo Andreja Souse.
V šahovski partiji, ki je sledila v drugem polčasu, se je tehtnica na špansko stran nagnila v 32. minuti. Španci so izvajali prosti strel, pri katerem so Portugalci pozabili na Lina, ki je na daljši vratnici žogo pospravil v mrežo.

Bruno Coelho mož odločitve
A Portugalci se niso predali. Zaigrali so na vse ali nič, brez vratarja, in bili za tveganje nagrajeni v 39. minuti, ko je po sijajno odigrani akciji Bruno Coelho na drugi vratnici žogo poslal pod prečko.

Mojstrovina Coelha z desetih metrov
Sledil je podaljšek, v katerem so najprej
Portugalci ostali brez poškodovanega Ricardinha, malo pozneje pa je Bebe za Španijo zadel še vratnico. Ko je kazalo, da bodo o prvaku odločale šestmetrovke, si je Portugalska 50 sekund pred koncem izborila strel z desetih metrov (šesti akumulirani prekršek Špancev). K žogi je pristopil Coelho in jo s pomočjo vratnice poslal za hrbet Sedana za prvi evropski naslov Portugalske.
Braz: Nismo nehali verjeti
"Zdaj so v meni samo pozitivni občutki. To je eden najsrečnejših dni, ne le zame, ampak za vso našo družino, ki je bila skupaj skoraj en mesec. Imamo krasno družino, ki ve, kaj hoče. Pozitivno je tudi za zvezo. V zadnjih letih smo trdo delali, tudi z mladimi in dekleti, da bi se povzpeli na vrh. Hočemo razvijati futsal, saj le tako lahko prideš do vrha in tam ostaneš. In mi si želimo biti vedno v vrhu. Zelo sem vesel in vem, da je vsa futsalska družina ponosna na nas," je bil navdušen selektor Portugalske Jorge Braz.
"V drugem polčasu smo čutili, da bo zelo težko ustaviti Španijo. Ta je še vedno najboljša ekipa na svetu, tudi kar zadeva organizacijo, igralce, poznavanje igre. Jasno pa nam je bilo, katere so naše pomanjkljivosti in katere so naše prednosti ter kaj potrebujemo, da premagamo Španijo. Nismo nehali verjeti. Španija je imela svoje priložnosti, a prav tako tudi mi. En trenutek lahko odloči zmagovalca, zato je to tak čudovit šport. Mislim, da smo zasluženo prvaki, glede na vse, kar smo naredili na prvenstvu," je še dodal.
Lopez: Kljub porazu ponosni
"Čestitke Portugalski. Svoje delo je zelo dobro opravila. V finalu pač ena ekipa zmaga, ena izgubi in danes je bila Portugalska malce učinkovitejša od nas. Čestitam tudi svojim igralcem, pokazali so izvrstno igro, opravili veliko delo v zadnjem obdobju. Ponosen sem nanje, zaslužijo si spoštovanje. Danes so prispevali k spektaklu, kar je zgolj dobro za futsal. Mogoče sem med tekmo naredil nekaj napak, Jorge Braz pa je nekaj naredil prav,"
je povedal selektor Španije Jose Venancio Lopez.

Na tekmi za tretje mesto je Rusija z golom Ederja Lime ugnala Kazahstan (1:0).

Finale:
PORTUGALSKA - Španija *3:2 (1:1)
10.352; Ricardinho 1., Coelho 39., 50.; Tolra 19., Lin 32.
* - po podaljšku

Portugalska: Sousa, Cary, Bruno Coelho, Matos, Ricardinho, Bebe, Hugo, Andre Coelho, Tunha, Miguel, Cecilio, Moreira, Varela, Brito.

Španija: Sedano, Ortiz, Pola, Miguelin, Alex, Herrero, Tolra, Bebe, Adolfo, Solano, Lin, Lozano, Usin, Joselito.



Tekma za 3. mesto:
RUSIJA - Kazahastan 1:0 (0:0)
Lima 29.

Polfinale:
Rusija - PORTUGALSKA
2:3 (1:0)

Kazahstan - ŠPANIJA
*6:8 (5:5; 4:4, 1:2)

* - po streljanju 6-m

Ricardinho: To je poseben dan, hočem zaspati s pokalom