Španci so se po dramatični tekmi v Stožicah uvrstili v finale. Foto: EPA
Španci so se po dramatični tekmi v Stožicah uvrstili v finale. Foto: EPA
Portugalci se veselijo drugega evropskega finala. Foto: EPA
Andre Coelho je junak portugalske vrste. Foto: EPA

Majhna država, kot je Portugalska, je imela dušo, veliko kot Rusija. Nismo začeli dobro, bili smo živčni, nismo igrali našega futsala. Potem pa smo začeli razumeti, da moramo igrati po naše, uživati in tako smo začeli drugi polčas. Bili smo dinamični, povzročali smo nekaj težav Rusom, priložnosti so se pojavile, zadeli smo, na koncu pa je še naša velika duša prišla do izraza.

Jorge Braz, selektor Portugalske
Portugalci po osmih letih znova v finalu evropskega prvenstva

Portugalci, ki so v četrtfinalu visoko premagali Azerbajdžan (8:1), so v polfinalu imeli težjega nasprotnika. Po prvem polčasu so Rusi vodili z 1:0, v drugem polčasu pa so Portugalci spremenili potek srečanja in na koncu slavili zmago. V soboto bodo igrali svoj drugi finale.

Le en gol v prvem polčasu
Rusi so v zelo dobro obiskanih Stožicah hitro povedli, Robinho je podal do Ederja Lime, ki je v četrti minuti matiral vratarja Portugalske (1:0). Rusi so bili nevarni še v sedmi minuti, ko je Robinho s prefinjenim strelom zatresel okvir vrat. Portugalci so bili prvo polovico polčasa v podrejenem položaju, potem pa so vzpostavili ravnotežje in v zadnjih minutah prevzeli pobudo, a gola niso dosegli.

Coelho, Coelho, Coelho
To jim je uspelo v 31. minuti, ko je Andre Coelho ukradel žogo in jo z desetih metrov poslal pod prečko ruskega gola (1:1). Coelho je junak portugalske vrste, saj je v 36. minuti še enkrat zatresel mrežo (1:2), žogo je poslal v levi zgornji kot. Iz kota mu je podal prvi zvezdnik EP-ja Ricardinho, ki vodi na lestvici strelcev s šestimi goli, pri vrhu pa je tudi po številu podaj, zbral je štiri.

Malo zatem so se v priložnosti znašli Rusi po slabem izbijanju Portugalcev, Robinho pa je iz bližine žogo poslal čez gol.

Rusi so v zadnjih dveh minutah zaigrali z igralcem več. Najprej so bili slabo minuto pred koncem kaznovani, čez celo igrišče je v prazno mrežo zadel Bruno Coelho za 3:1. Le nekaj sekund pozneje so prek Ederja Lime znižali zaostanek, a to je bilo tudi vse, kar jim je uspelo.


Španci bodo v soboto lovili osmi naslov
Španija je v ponovitvi polfinala s prejšnjega EP-ja znova premagala Kazahstan. Tokrat se je za preboj v finale, v katerem se bo potegovala za osmi naslov, morala precej bolj potruditi, saj je odpor tekmeca zlomila šele po kazenskih strelih.
Polfinalni obračun so bolje začeli Kazahstanci, v osmi minuti so povedli z 1:0 po tem, ko so popolnoma izigrali špansko obrambo. Douglas Junior bi lahko sam zaključil, a se je raje odločil za podajo Tajnanu, ki je brez težav zabil. Španci so z veliko sreče prišli do izenačenja (1:1) - Bebe je podal žogo iz kota, slabo je reagiral Čingiz Jesenemanov, ki je žogo pospravil v lastno mrežo. Španci so ob koncu prvega polčasa povedli z 1:2, s sedmih metrov je po podaji iz kota zadel Marc Tolra.
Kazahstanci so silovito začeli drugi polčas, v 25. minuti pa sem ji je to obrestovalo, ko je od daleč izjemen gol zabil vratar Higuita. V isti minuti je zabil še rezervist Pavel Taku, ki se je gola razveselil le nekaj sekund po vstopu v igro. Srečanje še zdaleč ni bilo odločeno, Joselito se je v 29. minuti izognil obrambi Kazahstana po podaji iz avta in prišel do strela (3:3). Najboljši španski strelec na letošnjem EP-ju Pola je v 34. minuti kaznoval še eno katastrofalno napako kazahstanske obrambe. Najprej je ukradel žogo Daurenu Nurgožinu, potem pa premagal še Higuito. V isti minuti je vratnico zadel Ortiz in Kazahstanci so ostali v igri. Minuto in 19 sekund pred koncem rednega dela je slabo reagiral španski vratar, ko ga je od daleč premagal Douglas Junior in na vrsti sta bila dva podaljška po pet minut.
Žamankulov izsilil strele s šestih metrov
Že po nekaj sekundah prvega dela podaljška je Miguelin po šestem akumuliranem prekršku Kazahstana zadel vratnico, španski pritisk pa je v tretji minuti podaljška oplemenitil Miguelin z močnim strelom za 5:4. Toda to ni bilo dovolj za zmago, v 48. minuti je na 5:5 izenačil Serik Žamankulov.
Sedano obranil strel Tajnana
Sledili so streli s šestih metrov, pri katerih so bili uspešnejši Španci. Zadeli so Miguelin, Ortiz in Lin, vratar Paco Sedano pa je v prvi seriji odbil strel Tajnana.


Polfinale:
RUSIJA - PORTUGALSKA 2:3 (1:0)
6.023; Eder Lima 4., 40.; A. Coelho 31., 36. , B. Coelho 40.

Rusija: Zamtaradze, Eder Lima, Robinho, Davidov, Čiškala, Putilov, Liskov, Romulo, Milovanov, Abramov, Nijazov, Abramovič, Afanasjev, Esquerdinha.

Portugalska: Sousa, Cary, Bruno Coelho, Matos, Ricardinho, Bebe, Hugov, Andre Coelho, Tunha, Miguel, Cecilio, Moreira, Varela, Brito.


KAZAHSTAN - ŠPANIJA * 6:8 (5:5; 4:4, 1:2)
5.657; Tajnan 8.. Higuita 25., Taku 25., Douglas Junior 39., Žamankulov 48.; Jesenemanov 16./ag, Tolra 19., Joselito 29., Pola 34., Miguelin 43.
6-m: Tajnan (Sedano brani), Peršin; Miguelin, Ortiz, Lin.

Španija: Sedano, Ortiz, Pola, Miguelin, Alex, Herrero, Tolra, Bebe, Adolfo, Solano, Lin, Lozano, Usin, Joselito.

Kazahstan: Higuita, Tajnan, Jesenamanov, Douglas Junior, Nurgožin, Šamro, Žamankulov, Sulejmenov, Dovgan, Peršin, Taku, Tursagulov, Orazov.

* - po streljanju 6-m


Finale, sobota ob 20.45:
PORTUGALSKA - ŠPANIJA

Tekma za 3. mesto, sobota ob 18.00:
RUSIJA - KAZAHSTAN

Majhna država, kot je Portugalska, je imela dušo, veliko kot Rusija. Nismo začeli dobro, bili smo živčni, nismo igrali našega futsala. Potem pa smo začeli razumeti, da moramo igrati po naše, uživati in tako smo začeli drugi polčas. Bili smo dinamični, povzročali smo nekaj težav Rusom, priložnosti so se pojavile, zadeli smo, na koncu pa je še naša velika duša prišla do izraza.

Jorge Braz, selektor Portugalske
Portugalci po osmih letih znova v finalu evropskega prvenstva