Bethany Hamilton velja za simbol navdiha. Foto: Reuters
Bethany Hamilton velja za simbol navdiha. Foto: Reuters

Bethany Hamilton je bila rojena leta 1990 na Havajih. Podobno kot njena starejša brata Noah in Timothy se je tudi sama začela ukvarjati s srfanjem. Kako ne? Kamor koli ji je segel pogled, povsod je bilo morje.

Zaradi vztrajanja je dobila več nagrad. Foto: Reuters
Zaradi vztrajanja je dobila več nagrad. Foto: Reuters

Pri osmih letih je tako resno začela trenirati ta šport, pri devetih letih je pridobila prvega pokrovitelja, kmalu se je odločila, da se srfanju popolnoma posveti, tako se je odločila za šolanje na domu.

Pri 13 letih jo je napadel morski tiger
A nato se je zgodilo. Zadnjega oktobrskega dne 2003, ko je imela dobrih 13 let, je skupaj z najboljšo prijateljico Alano in njeno družino odšla na trening. Nenadoma jo je napadel dobre štiri metre velik morski tiger in jo ugriznil v levo roko tik pod ramenom. Ob napadu je izgubila več kot polovico krvi. Hitro so jo odpeljali v najbližjo bolnišnico, kjer je na operacijo kolena čakal prav njen oče. Usoda je hotela, da ji je odstopil svoje mesto.

Sorodna novica Po štirih letih čakanja dobil edine štiri minute, ki so mu spremenile življenje

V tigru našli ostanke njene deske
Zdravniki so ji operirali, a je ostala brez leve roke. Sama je v prvih pogovorih po dogodku večkrat poudarila, da ob ugrizu ni čutila izrazite bolečine, seveda pa je bila precej presenečena. In odločena, da kljub grozoviti nesreči vseeno ostane povezana z desko. Domačini so kmalu po napadu v bližini kraja napada ujeli in ubili morskega tigra. V njegovem gobcu so našli ostanke Bethanyjine deske, s čimer so potrdili, da gre za isto žival, ki je napadla dekle.

En mesec pozneje že spet na vodi
Takoj po dogodku je bila odločna, da se kljub napadu in hudi poškodbi ne le vrne na morje, ampak se spet začne ukvarjati s srfanjem. Le mesec dni po napadu je že stala na deski. Ker je imela le eno roko, je potrebovala prilagojeno desko, ki je bila nekoliko daljša in ožja, kar ji je omogočilo, da se je lažje povzpela na svoj športni pripomoček.

Sorodna novica V eksploziji komaj preživel, nato postal inspiracija

Nanizala kar nekaj zmag
Uspehi niso izostali, saj je zelo dobro nastopala najprej v mladinskih, nato pa tudi članskih in mednarodnih vodah, kjer je dosegla kar nekaj zmag.

Ponesrečenim vliva pogum
A bolj kot uspehi na vodi je bila odmevna njena zgodba, s katero je navdušila številne ljudi. Napisala je kar osem knjig, o njej sta bila posneta tudi dva filma. Pogosto nastopa tudi kot motivacijska govorka in opogumlja predvsem tiste, ki so zaradi različnih poškodb ostali brez več udov, zaradi česar je trpela tudi njihova samozavest.

Leta 2013 se je poročila, z možem Adamom Dirksom ima dva sinova.

Morski tiger

Morski tigri so vrsta morskih psov. Odrasle živali v povprečju v dolžino merijo med 3,3 in 4,3 metra, tehtajo pa med 385 in 635 kilogrami.

Leta 2019 je bilo zapisanih 64 'neizvanih' napadov morskih psov, ki so ubili 5 ljudi. Najsmtrnonosnejša žival je sicer komar, zaradi katerega vsako leto umre približno 700.000 ljudi.