Jani Dvoršak je pozdravil nov dokument. Foto: MMC RTV SLO
Jani Dvoršak je pozdravil nov dokument. Foto: MMC RTV SLO

Ključna sprememba je v dolžini kazni in izključitvi iz športa. Kazen prepovedi nastopanja se bo za prvi dopinški prekršek podaljšala z dveh let na štiri.

Dokument ratificiralo 176 držav
Spremenjeni kodeks bo Wadi dal še širša pooblastila za preiskovanje in ukrepanje v boju zoper zlorabo prepovedanih poživil v športu. Spremenjeni kodeks bo začel veljati leta 2015. Do zdaj je 176 držav ratificiralo konvencijo Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo, ki vsebuje kodeks.

Izjeme bodo kazen prepolovile
Ključna sprememba je podaljšanje kazni za kršitelje protidopinških pravil z dveh let na štiri leta, kar pomeni, da bo dopinški grešnik zaradi kršitve pravil samodejno zapravil tudi nastop na naslednjih olimpijskih igrah. Kljub temu so v kodeksu tudi nekatere izjeme, s katerimi lahko športniku prepolovijo kazen.

Dokument za zaščito poštenih športnikov
Vodja oddelka za boj proti dopingu pri Olimpijskem komiteju Slovenije, Jani Dvoršak, je ob tem povedal: "Boj proti dopingu bo z novimi dokumenti še bolj usmerjen v zaščito čistih in poštenih športnikov, za ohranitev športnega duha in integritete športa ter skrbi za zaščito zdravja vseh športnikov. Nov kodeks v prizadevanju za pošten šport enako obravnava tudi vse soustvarjalce športnikovih rezultatov, kot so trenerji, agenti, medicinsko in znanstveno osebje, ter druge spremljevalce, ki na različne načine sodelujejo v procesu treninga in tekmovanja."