Jekaterina Vedenejeva je Slovenijo zastopala tudi na olimpijskih igrah v Tokiu 2020. Foto: www.alesfevzer.com
Jekaterina Vedenejeva je Slovenijo zastopala tudi na olimpijskih igrah v Tokiu 2020. Foto: www.alesfevzer.com

V domovini olimpijske prvakinje Linoy Ashram, ki je že končala kariero, in ob odsotnosti ruskih in beloruskih tekmovalk ima izkušena Vedenejeva priložnost, da za Slovenijo osvoji prvo kolajno na največjih tekmovanjih.

Letos se bodo ritmičarke za naslove najboljših na stari celini pomerile v Tel Avivu, za nastope je prijavljenih 305 tekmovalk iz 39 držav, na sporedu pa je ekipno tekmovanje. Slovenija v ekipni razvrstitvi ne bo nastopila, saj nima članske skupinske sestave, ki prav tako šteje v ekipni dosežek.

Zato pa ima med posameznicami z Vedenejevo, Rusinjo, ki zadnja leta s slovenskim potnim listom podira mejnike tega športa pri nas, visoke cilje. Vrata do najvišjih mest so še toliko bolj na široko odprta, saj Rusinje in Belorusinje, ki na največjih tekmovanjih pobirajo kolajne, zaradi ruske agresije nad Ukrajino tokrat ne bodo smele nastopiti.

Vedenejeva, ki se bo predstavila z vsemi štirimi rekviziti (v kvalifikacijah štejejo najboljše tri ocene), je na novinarski konferenci v ljubljanskem gimnastičnem centru povedala, da si sama nikoli ne postavlja rezultatskih ciljev.

"Na evropskem prvenstvu želim dostojno zastopati našo državo, uživati v nastopih in navdušiti občinstvo," je uvodoma v pojoči slovenščini povedala Katja, kot Vedenejevo kličejo v gimnastičnih krogih. "In ostati živa po tekmi," je smehu v domači ruščini dodala tekmovalka, ki bo ta mesec dopolnila 28 let.

"Sama si nikoli ne zastavljam konkretnih ciljev, nikoli nimam za cilj kolajne ali ocene. Zdaj mi je v zadovoljstvo, da lahko tekmujem in uživam v nastopih. Izkušnje mi govorijo, da čim bolj si postavljam cilje, slabše tekmujem," je dodala, vendar njeni pretekli rezultati nakazujejo, da bo tokrat med glavnimi favoritinjami.

Dejstvo ostaja, da je na nedavnih svetovnih pokalih – Taškent, Baku, Pamplona, Pesaro – vsakokrat prišla do kolajne, sezono svetovnega pokala s trakom pa je končala celo s skupno zmago. Na evropskem odru torej sodi med največje favoritinje za odličja, kar je potrdila tudi predsednica strokovnega odbora Lena Jakubovska, ki bo v Izraelu v vlogi sodnice.

"Veselimo se odhoda v Izrael. Zadnji rezultati Katje v svetovnem pokalu nedvomno napovedujejo velik uspeh tudi na evropskem prvenstvu," je dejala Jakubovska in povedala, da se bosta med članicami predstavili še Karina Gerkman Salaujova ter Tina Hajdinjak, v mladinskem ekipnem tekmovanju pa bodo Slovenijo zastopale Ela Polak, Nika Zajc, Alja Ponikvar in Asja Pučnik.

Prav mladinke bodo že v sredo odprle tekmovanje, v četrtek sledijo kvalifikacije članic z obročem in žogo ter finali mladink, v petek so na sporedu članske kvalifikacije s kiji in trakom, v soboto finale mnogoboja 24 najboljših ter skupinskih sestav, v nedeljo pa vsi finali po orodjih.

Še pred ponedeljkovim odhodom v Tel Aviv pa ritmičarke v soboto in nedeljo v nacionalnem gimnastičnem centru v Ljubljani čakajo še boji za naslove državnih prvakinj vseh kategorij.