Ryderjev pokal, eden največjih letošnjih športnih dogodkov na svetu, poteka v izjemnem vzdušju. Foto: Reuters
Ryderjev pokal, eden največjih letošnjih športnih dogodkov na svetu, poteka v izjemnem vzdušju. Foto: Reuters
Francesco Mollinari in Tommy Fleetwood (desno) sta prvi dan Evropi priigrala dve točki. Foto: Reuters

Favorizirani Američani so dopoldne suvereno dobili tri od štirih dvobojev v igri s štirimi žogicami, tako imenovane fourballe. Neuspešen je bil le Tiger Woods v paru s Patrickom Reedom, ki je moral priznati premoč Italijanu Francescu Molinariju in Angležu Tommyju Fleetwoodu.

Američani so v popoldanske foursome pred 60.000 glasnimi gledalci krenili z vodstvom s 3:1. Osem parov igralcev, štiri na vsaki strani, se je pomerilo v izmeničnem udarjanju žogice. Evropa je vrnila udarec in prepričljivo dobila vse štiri dvoboje, prvič v skoraj stoletni zgodovini tega tekmovanja.

"Po dopoldanskem razočaranju smo popoldne pokazali, da smo prava ekipa. Na teren je stopilo vseh dvanajst igralcev in vsi so pokazali, da je golf igra vztrajnosti in samozavesti. Čeprav je do konca še dolga pot, so nam te štiri zmage zagotovo vlile še dodatno samozavest," je po koncu prvega dne povedal kapetan Evrope Thomas Byorn.

Junaka Evrope prvega dne sta bila Molinari in Fleetwood, ki sta po dopoldanski zmagi popoldne premagala še na papirju najmočnejšo dvojico ZDA, Jordana Spietha in Justina Thomasa.

Sobotni spored je enak kot današnji, dopoldne igra s štirimi žogicami, popoldne pa igra z eno žogico izmenično. V nedeljo je na vrsti še dvanajst posamičnih dvobojev.

ZDA, ki v Evropi niso zmagale že 25 let, so branilke naslova in za zmago potrebujejo štirinajst točk. Evropa potrebuje pol točke več.