Slovenska futsal reprezentanca bo na EP-ju nastopila četrtič zapored. Foto: www.futsal.si
Slovenska futsal reprezentanca bo na EP-ju nastopila četrtič zapored. Foto: www.futsal.si
Osredkar: Tekma proti Srbiji je že odločilna

Slovenija bo prireditelj naslednjega evropskega prvenstva čez dve leti v Ljubljani. Po četrtem zaporednem nastopu na prvenstvih stare celine ima torej naša izbrana vrsta kot gostitelj zagotovljen še en nastop med evropsko elito. V Beogradu bo dobila tudi tekmeca v spomladanskih dodatnih kvalifikacijah za morebiten premierni preboj na svetovno prvenstvo.

Pred dvema letoma prvič v četrtfinalu
Slovenija se je po premiernem nastopu na evropskih prvenstvih leta 2003 v Italiji, med elitno evropsko dvanajsterico ponovno prebila leta 2010 in od takrat redno drži stik z najboljšimi. Na prejšnjem evropskem prvenstvu pred dvema letoma v Antwerpnu v Belgiji je naredila tudi pomemben korak naprej, saj se je na zaključni turnir prvič uvrstila kot zmagovalka kvalifikacij, kar je na prizorišču nadgradila s prvo zmago in prvim prebojem v četrtfinale.

Da uspeh ni bil naključen, je izbrana vrsta Andreja Dobovičnika potrdila tudi na lanskem spomladanskem kvalifikacijskem turnirju za letošnje evropsko prvenstvo, ko je z zmago priigrala še en neposreden nastop na Euru in tudi na decembrskih kvalifikacijah za naslednje svetovno prvenstvo, ko se je ponovno prek višje rangirane Češke prebila do dveh odločilnih tekem za morebiten prvi odhod na SP, ki ga bo septembra gostila Kolumbija.

Več je tistih, ki igrajo futsal ob redni službi
Vrhunec v Antwerpnu so poznavalci pripisovali predvsem dejstvu, da je takrat večina reprezentantov igrala v tujini, da je bil futsal njihova služba in da so iz sebe potegnili vrhunec. Danes je njihovo število pol manjše, spet jih je več, ki igrajo nogomet ob redni službi, a so očitno ohranili priborjeno raven. Slovenija torej ostaja upoštevanja vreden tekmec. Dve prijateljski tekmi z reprezentanco ZDA v ponedeljek v Novigradu in v sredo v Kopru, prvo je naša izbrana vrsta dobila z 8:1 drugo z rekordnih 14:0, sta bili sicer sprejeti z mešanimi občutki. Med poznavalci se poraja vprašanje, ali je bil tak nasprotnik primeren za zadnji preizkus pred torkovo otvoritveno tekmo prvenstva z gostiteljem Srbijo.

Svoj pogled na generalko sta zaokrožila selektor Andrej Dobovičnik in drugi strelec izbrane vrste Kristjan Čujec. "Mislim, da je vseeno lepo igrati z reprezentanco, ki ni iz Evrope. Konec koncev so fantje dali skozi praktično vse reprezentance iz Evrope, tako da so si zaželeli ekipo z druge celine," meni Dobovičnik. Enakega mnenja je tudi Čujec: "Sprememba je dobrodošla, saj vedno igramo z istimi reprezentancami. Priprava za EP je bila dobra, čeprav vseeno to ni to."

Glavni adut bo uigranost
Dobovičnik ima pod svojim okriljem reprezentanco, katere moč je tudi v tem, da v zadnjih letih ni doživela večjih sprememb. Uigrana je predvsem udarna peterica Osredkar, Čujec, Vrhovec, Mordej, Fetič, ki bo tudi nosila glavno breme iskanja možnosti za nov preboj v četrtfinale. Na reprezentančnih akcijah v lanskem letu, ki so ob dveh kvalifikacijskih turnirjih vključevale tudi po dve prijateljski tekmi z Ukrajino in Srbijo, je selektor s svojim štabom preverjal tudi druge taktične rešitve. V torek v Kombak Areni je seveda pričakovati preverjene ideje in zamisli.

Čujec se ob mislih na uvodno tekmo svojega četrtega nastopa na evropskih prvenstvih, vselej se je vpisal tudi med strelce, še enkrat vrača na izdatno zmago na generalki z nekonkurenčno ameriško ekipo. "Upam, da nam ti dve tekmi ne bosta preveč dvignili samozavesti, ker nas v torek čaka povsem druga pesem. Treba se bo spustiti na tla in odigrati morda v tisti podrejeni vlogi, v kateri smo najboljši," pravi Čujec.

Odločala bo že prva tekma
Sistem evropskih prvenstev z dvema tekmama v skupinskem delu je seveda zelo neizprosen, saj ni prave priložnosti za popravni izpit. Katera tekma bo torej pomembnejša, torkova s Srbijo ali četrtkova s Portugalsko? "Zagotovo bo za napredovanje v skupini odločilna prva tekma. Drugo tekmo bomo odigrali - po domače povedano - za "gušt", proti najboljšim igralcem trenutno na svetu," pravi kapetan in s 63. zadetki strelski rekorder Igor Osredkar, ki bi lahko v Beogradu ujel ali celo prehitel rekorderja po nastopih Benjamina Melinka, ki je zaigral na 124 tekmah, medtem ko ima "Igi" dve manj.

Dobovičnik: Možnosti so 50:50
Da bo treba vse staviti na tekmo s Srbijo, meni tudi Čujec: "Tu imamo realne možnosti, da zmagamo. Drugo tekmo bomo igrali predvsem za dušo." Srbija seveda ni neznanka, saj je bila tekmec Slovenije na Euru leta 2010 na Madžarskem, kjer je slavila z 2:0, leto dni pozneje je v Laškem dobila tudi kvalifikacijsko tekmo za svetovno prvenstvo. "Igramo proti ekipama, ki bosta proti nam favorita. Dali bomo vse od sebe, da enega presenetimo. Vsekakor bo lažje proti Srbiji. Možnosti so 50:50," je še povedal Dobovičnik.

Za deseto evropsko krono se bodo ob naši izbrani vrsti, aktualnih prvakih Italijanih in gostiteljih Srbih potegovali še Portugalska, Španija, Ukrajina, Rusija, Hrvaška, Češka, Azerbajdžan, Madžarska in Kazahstan. Zadnje štiri reprezentance so si nastop priigrale v dodatnih kvalifikacijah, zadnja je debitant. Največ naslovov, šest, ima Španija.

Dan pred finalom prvenstva bo Slovenija dobila tudi tekmeca za spomladanske dodatne kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Za morebiten premierni nastop na SP-ju septembra v Kolumbiji so mogoči tekmeci Ukrajina, Azerbajdžan, Španija, Rusija, Kazahstan, Portugalska in Italija. Uvrstitev na svetovno prvenstvo bi bila seveda izjemna popotnica odštevanju do prihodnjega, 11. evropskega prvenstva, ki ga bo čez dve leti v Stožicah gostila Slovenija.

SKUPINA A
Torek ob 18.30:
SRBIJA - SLOVENIJA
Četrtek ob 18.30:
SLOVENIJA - PORTUGALSKA
Sobota ob 21.00:
PORTUGALSKA - SRBIJA

SKUPINA B
Torek:
ŠPANIJA - MADŽARSKA
Četrtek:
MADŽARSKA - UKRAJINA
Sobota:
UKRAJINA - ŠPANIJA

SKUPINA C
Sreda:
RUSIJA - KAZAHSTAN
Petek:
KAZAHSTAN - HRVAŠKA
Nedelja:
HRVAŠKA - RUSIJA

SKUPINA D
Sreda:
ITALIJA - AZERBAJDŽAN
Petek:
AZERBAJDŽAN - ČEŠKA
Nedelja:
ČEŠKA - ITALIJA

Osredkar: Tekma proti Srbiji je že odločilna