Benjamin Savšek je v odlični formi. Foto: Nina Jelenc
Benjamin Savšek je v odlični formi. Foto: Nina Jelenc
Savšek s SP-ja z dvema kolajnama
Vožnja Petra Kauzerja v Lee Valleyju
Srebrni nastop Benjamina Savška

Svetovni prvak je tako kot leta 2013 postal Britanec David Florence (94,32), tudi bron, ki je pripadel Ryanu Westleyju, pa je ostal na angleških tleh. Savšek je zlato zgrešil za štiri stotinke, v polfinalu pa je bil celo najhitrejši.

Pred tekmo bi takoj vzel drugo mesto
"Res sem zadovoljen s to srebrno kolajno. Če bi mi kdo pred tekmo rekel, da bom drugi, bi takoj vzel drugo mesto. Zelo se veselim kolajne, še tretjič zaporedoma mi je na svetovnem prvenstvu uspelo odpeljati za kolajno. Čeprav so mi zmanjkale štiri stotinke za zlato, pa sem vesel tudi srebra,"
je po novem odličju, s katerim si je tako rekoč že priboril tudi olimpijski nastop, dejal izjemni Ljubljančan. Savšek je bil drugi že na SP-ju v ZDA pred natančno letom dni, pred dvema letoma v Pragi pa se je veselil bronaste medalje. Konec maja je osvojil zlato na evropskem prvenstvu v Markkleebergu.

Potrdil najbrž tudi svojo pot v Rio
28-letnik je naredil veliko delo. Poleg tega, da je Sloveniji s prebojem v finale priboril olimpijsko kvoto, si je danes z zmagovalnim odrom nabral toliko točk, da mu v slovenski ekipi verjetno nihče ne bo mogel odvzeti olimpijskega nastopa: "Malo se mi je vožnja sicer podrla, predvsem tam na sredini, a se nisem predal in izšlo se mi je. Če sem bil na sredini nekoliko počasnejši, pa mi je spodaj spet steklo, do tistih predzadnjih vrat, kjer so morda po vodi splavale tiste štiri stotinke. A vesel sem, da sem odpeljal brez kazenskih sekund. Za mano je res enkratna sezona in res sem vesel, da sem jo tako končal."

Savšku še bron na ekipni tekmi
Drugi slovenski predstavnik v polfinalu Luka Božič je bil za finale z enim dotikom in 18. časom prepočasen. Na ekipni tekmi je nato Savšek skupaj z Božičem in Juretom Lenarčičem za piko na i osvojil še tretje mesto. Zmagali so Slovaki pred Nemci.

Kauzer v zadnjem delu izgubil kar tri sekunde
Kauzer je v finalu nastopil osmi in bil v odličnem položaju pred zadnjim delom proge, ko je zaostajal le sedem desetink za takrat vodilnim Mateuszem Polaczykom, nato pa izgubil kar tri sekunde in končal na tretjem mestu, na koncu pa še mesto nižje.

Nesrečna Kauzerjeva londonska proga
Kauzer se je lani poškodoval prav na tej progi v Londonu, ko si je na tekmi svetovnega pokala izpahnil ramo in nato izpustil večji del sezone. Na olimpijskih igrah 2012 pa je kot eden glavnih favoritov tam osvojil le šesto mesto. Je pa s tokratnim prebojem v finale Sloveniji priboril kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016.

Na koncu je slavil Jiri Prskavec, Polaczyk je bil drugi, Američan Michal Smolen pa tretji. Simon Brus in Janoš Peterlin ter Jure Meglič, ki sicer nastopa za Azerbajdžan, so ostali brez finala.

"Zadnja tri vrata, tam je šla kolajna"
"Moram biti zadovoljen, čeprav vem, glede na pripravljenost, da bi se lahko vmešal tudi v boj za odličja. Sploh po tem, ko sem dobil skupni seštevek svetovnega pokala, sem vedel, da sem se vrnil med najboljše. Ni bilo lahko, a spet sem tukaj,
" je po tekmi dejal Kauzer, ki je v polfinalu postavil najhitrejši čas proge, zaradi dotika pa končal na drugem mestu. V finalu je šel na vse ali nič, le napaka na zadnjih treh vratih ga je stala kolajne.

"Tista zadnja tri vrata, ko mi je val zagrabil čoln, tam je šla kolajna. Žal sem brez odličja, na srečo po lastni napaki, ne pa zato, ker so bili drugi hitrejši. Se zgodi. Enkrat eni, drugič drugi. Sem pa vesel, da smo dobili olimpijske kvote, vesel za Benija, da je dobil kolajno, tudi zase, da sem se vrnil. Pred sezono si nisem mislil, da se bo vse tako izšlo," je še dejal Kauzer.

Na ekipni tekmi osmi
V kajakaški ekipni konkurenci so Kauzer, Brus in Peterlin osvojili osmo mesto. Za najboljše so bili prepočasni, saj so na zadnjih vratih preveč grešili, skupaj so si privoščili kar deset kazenskih sekund. Zmagali so Čehi pred Slovaki in Britanci.

Slovenija z vsemi kvotami za Rio
Polfinalni nastop je opravila tudi kanuistka Nina Bizjak, ki je progo preveslala brez dotikov, a prepočasi za uvrstitev med najboljših deset. Slovenija je po današnjih polfinalih že osvojila vse štiri kvote za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, kjer bodo slovenske barve branili kajakaš, kajakašica, kanuist in kanuistični dvojec.

Izidi:
Moški:
C-1:
 1. David Florence (VBr)       94,32
 2. Benjamin Savšek (Slo)      94,36
 3. Ryan Westley (VBr)         96,33
...
18. Luka Božič (Slo) - polfinale

K-1:
 1. Jiri Prskavec (Češ)        88,99
 2. Mateusz Polaczyk (Pol)     89,43
 3. Michal Smolen (ZDA)        92,01
 4. Peter Kauzer (Slo)         92,71
...
15. Simon Brus (Slo) - polfinale
22. Janoš Peterlin (Slo) - polfinale

Ekipno K-1:
 1. Češka                     104,19
 2. Slovaška                  104,38
 3. Velika Britanija          106,38
...
 8. Slovenija                 112,20
 (Peter Kauzer, Simon Brus, Janoš Peterlin)

Ekipno C-1:
 1. Slovaška                  106,12
 2. Nemčija                   110,21
 3. Slovenija                 114,02
 (Benjamin Savšek, Luka Božič, Jure Lenarčič)

Ženske:
C-1:
 1. Jessica Fox (Avs)         113,51
 2. Katerina Hoskova (Češ)    118,42
 3. Nuria Vilarrubla (Špa)    121,55
...
18. Nina Bizjak (Slo) - polfinale

Ekipno C-1:
 1. Avstralija                144,04
 2. Češka                     144,92
 3. Avstrija                  150,72
Savšek s SP-ja z dvema kolajnama
Vožnja Petra Kauzerja v Lee Valleyju
Srebrni nastop Benjamina Savška