Seiko Hašimoto čaka napornih pet mesecev do začetka olimpijskih iger. Foto: Reuters
Seiko Hašimoto čaka napornih pet mesecev do začetka olimpijskih iger. Foto: Reuters

Odbor, ki je bil zadolžen za imenovanje naslednika, je zasedal več dni, na koncu pa se poenotil glede Hašimotove. 56-letna nekdanja sedemkratna olimpijka v hitrostnem drsanju in kolesarstvu na velodromu bo prevzela mesto, ki ga je zapustil Mori po nedavnih pritiskih zaradi seksističnih izjav in valu ogorčenja tamkajšnje javnosti.

Hašimotova, ki je nastopala na štirih zaporednih zimskih (1984–1994) in treh zaporednih poletnih olimpijskih igrah (1988–1996), je bila ministrica za olimpijske igre v japonski vladi. Ob prevzemu nove funkcije je odstopila. Hašimotova ima največ nastopov na olimpijskih igrah med vsemi japonskimi športnicami, v absolutnem merilu je več nastopov za Japonsko na OI zbral sloviti smučarski skakalec Noriaki Kasai.

Japonski mediji poročajo, da sta bila v igri za prevzem vodenja odbora še predsednik japonskega olimpijskega komiteja Jasuhiro Jamašita in športna direktorica OI Mikako Kotani.

Nekdanji japonski premier in predsednik organizacijskega odbora letošnjih OI v Tokiu Mori je po pritiskih v petek odstopil s položaja, potem ko je na Japonskem in v tujini sprožil val ogorčenja s svojimi trditvami, da ženske na sestankih govorijo preveč.

"Moja neprimerna izjava je povzročila veliko zmede. Iskreno se opravičujem. Kot predsednik organizacijskega odbora želim danes odstopiti. Pomembno je, da julija izpeljemo olimpijske igre. Moja prisotnost ne sme biti ovira pri tem," je ob odhodu dejal Mori.

Njegovo ravnanje je obsodil tudi Mednarodni olimpijski komite. "Izjave so popolnoma neprimerne in v nasprotju z vrednotami Moka ter reformami olimpijske agende 2020," so takrat zapisali pri Moku in dodali, da so igre v Tokiu z 49 odstotki športnic dosegle enakost spolov.