Štirih mnogobojskih kron ni doslej osvojila še nobena telovadka. Foto: EPA
Štirih mnogobojskih kron ni doslej osvojila še nobena telovadka. Foto: EPA

Bilesova je slavila, čeprav je padla na preskoku in gredi ter naredila prestop na parterju. Na štirih orodjih je olimpijska prvakinja v mnogoboju iz Ria de Janeira 2016 zbrala 57,491 točke.

Druga je bila Japonka Mai Murakami, ki je zbrala 55,798 točke, tretja pa še ena Američanka, lanska prvakinja v mnogoboju, Morgan Hurd s 55,732 točke.

21-letna Bilesova, ki si je po olimpijskih igrah 2016 vzela enoletni tekmovalni premor, se je v Dohi vrnila na mnogobojski vrh, čeprav je imela na poti do njega precej težav. Večer pred ponedeljkovimi kvalifikacijami je morala v bolnišnico zaradi ledvičnega kamna, naslednji dan pa je vseeno končala na vrhu kvalifikacij. Danes pa je ob številnih težavah osvojila zlato kolajno, svojo četrto v mnogoboju na SP-ju in skupno 12. zlato.

Na preskoku, prvem od štirih orodij, je po padcu zasedala tretje mesto, v vodstvu je bila Hurdova, druga pa Murakamijeva. Bilesova je bila prepričljivejša na dvovišinski bradlji in po polovici tekmovanja je bila na prvem mestu. Na gredi je znova imela težave, padla je z orodja, a tekmice tega niso izkoristile in ostala je v vodstvu. Za konec je navdušila na parterju, čeprav je takoj na začetku naredila prestop.

Bilesova dohitela Horkino
Ob tem se je Bilesova vpisala v zgodovino športne gimnastike. Z novim posamičnim zlatim odličjem, že devetim, je dohitela Rusinjo Svetlano Horkino, do absolutnega rekorda ji manjkajo še tri kolajne, tega pa lahko doseže v prihodnjih dveh dneh, ko so na sporedu posamični finali po orodjih. Na vseh je Bilesova favoritinja za odličja. V kvalifikacijah je bila najboljša na parterju, preskoku in gredi, na dvovišinski bradlji je bila druga.

Posamični mnogoboj, ženske:

1. Simone Biles (ZDA)         57,491 točke
2. Mai Murakami (Jap)         55,798
3. Morgan Hurd (ZDA)         55,732