Z bronasto medaljo v zadnji disciplini Tokia se zdi, da ima njena zgodba srečen konec, a zaveda se, da jo čaka še vrsta let terapij. Foto: Reuters
Z bronasto medaljo v zadnji disciplini Tokia se zdi, da ima njena zgodba srečen konec, a zaveda se, da jo čaka še vrsta let terapij. Foto: Reuters

Simone Biles je ena najboljših telovadk v zgodovini gimnastike. Na svetovnih prvenstvih je osvojila kar 25 medalj (od tega 19 zlatih), iz Ria se je leta 2016 vrnila s štirimi zlatimi medaljami, kar je želela izboljšati na igrah v Tokiu. Te se bile zaradi pandemije preložene za leto dni, kar je le poslabšalo njeno notranje stanje.

Sorodna novica Simone Biles po bronu: Hvala za podporo, to mi pomeni vse na svetu

Dogodki zadnjih let so bili preveč
"Morala bi se odpovedati igram v Tokiu," je povedala za New York Magazine in pojasnila: "Vse, kar se je dogajalo v zadnjih sedmih letih, je bilo preprosto preveč." V ozadju je spolni škandal, zdravnik ameriške reprezentance Larry Nassar je sistematično zlorabljal številna dekleta.

Ljubezen do športa
"Vse je bilo res preprosto preveč. A nisem želela, da mi odvzame nekaj, za kar sem delala od šestega leta. Nisem želela, da mi vzame ljubezen do tega športa, zato sem potisnila preteklost proč, vsaj kolikor sta mi dopuščala glava in telo," je povedala 24-letnica.

Ni bila samozavestna
Pred in med igrami je imela težave z mentalnimi blokadami, ko je med izvajanjem vaj v zraku izgubila orientacijo. Pred igrami je obiskovala terapevta, a se vseeno ni znebila anksioznosti: "Bolj so se igre bližale, bolj sem bila nervozna. Preprosto nisem bila samozavestna, kot bi morala biti glede na vse treninge, ki sem jih opravila." Hkrati je čutila še pritisk zaradi rase: "Kot temnopolta ženska sem vedno stremela k popolnosti. Tudi ko dosežeš kak rekord, se vse hitro pozabi, vse hitro postane normalno." V Tokiu je na koncu nastopila le v finalu grede, kjer je dobila bronasto medaljo.

Čaka jo še dolgo delo
Biles je sicer že nekaj let napovedovala, da bo Tokio njena zadnja tekmovalna postojanka, uradno se sicer še ni upokojila, se pa zaveda, da jo čakata še dolga pot in delo na področju mentalnega zdravja: "Spet obiskujem terapije. To me bo najbrž čakalo še naslednjih 20 let, ne glede na to, kako se trudim pozabiti."

Sorodna novica Kako je Simone Biles zasenčila olimpijske igre
Sorodna novica Simone Biles odpovedala tudi posamični mnogoboj
Sorodna novica Drama Simone Biles: zaradi duševnega zdravja končala tekmovanje (in igre?)