V dvorani Tivoli je bilo oba dneva zelo zabavno. V sredo se je zbralo okoli 2.500 ljudi. Foto: Žiga Intihar
V dvorani Tivoli je bilo oba dneva zelo zabavno. V sredo se je zbralo okoli 2.500 ljudi. Foto: Žiga Intihar
Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje
V izjemno kvalitetni nogometni tekmi srednješolcev so se zmage veselili Celjani. Foto: Žiga Intihar
Vojko Korošec, ŠKL
Vojko Korošec je najbolj zaslužen za uspeh ŠKL-ja v zadnjih 16 letih. Foto: Žiga Intihar
Številni pokali so čakali na zmagovalce. Foto: Žiga Intihar
II. gimnazija Maribor
Odbojkarice II. Gimnazije Maribor so prikazale odlično igro. Foto: Žiga Intihar
Videli smo številne nastope pom pon skupin in akrobatov. Foto: Žiga Intihar
Odbojkarji OŠ Kanal
Odbojkarji osnovne šole iz Kanala so zanesljivo zmagali. Foto: Žiga Intihar
Sara Ašanin Gole
Program je zelo iznajdljivo povezovala Sara Ašanin Gole, ki že štiri leta vodi tudi oddaje ŠKL. Foto: Žiga Intihar

V torek so se za prestižne naslove pomerili osnovošolci, v sredo pa še srednješolci. Letos so bili drugič na sporedu vsi športi v Tivoliju. Košarka, plesne in akrobatske skupine so že "železni repertoar" ŠKL-ja, saj so na sporedu že od prve sezone, odbojka pa je bila na sporedu šestič. Najbolj vroči iso bili obračuni v nogometu in košarki, nekatere znane osebnosti pa so se pomerili tudi v florballu.

Za izjemen razvoj je najzaslužnejši strogi vodja zavoda ŠKL in oče tega tekmovanja Vojko Korošec. Okoli sebe je zbral zelo marljivo ekipo. Dvodnevno prireditev sta domiselno povezovala voditelja televizijske oddaje ŠKL Gašper Papež in simpatična Sara Ašanin Gole.

Korošec si želi več šol in tekmovalcev
"Ravnatelji in mentorji so zame heroji. Vso sezono se morajo ukvarjati z učenci in dijaki. 36 tednov so sodelovali pri tem projektu. Nekateri letos niso prišli na to prireditev zaradi stroškov prihoda v Ljubljano. ŠKL-ja ne delam za sebe, ampak za vse učence in dijake. Naslednje leto si želim finale izpeljati v Stožicah. Napolnili bi jih, če bi imele šole takrat športni dan. Številni otroci bi si želeli tudi iz drugih krajev priti v to dvorano. Želim si, da bi sodelovalo več šol in še več tekmovalcev," je povedal Korošec, ki je priznal, da je organizacija takega tekmovanja v teh časih velik zalogaj. Finalna prireditev je stala 97.000 evrov, celotna sezona pa kar 400.000 evrov.

ŠKL je vedno bolj priznano in spoštovano tekmovanje, ki v svet košarke iztreli marsikaterega košarkarja. V preteklosti so to bili Primož Brezec, Jaka Lakovič, Boštjan Nachbar, Sani Bečirovič in mnogi drugi, prihajajo pa mladi rodovi, ki bodo krojili vrhunsko košarko.

Novomeščani vrnili, Mariborčanke ubranile
Srednješolski finalni dan se je začel ob odbojkarski mreži. Prvi so zaigrali dijaki, za naslov prvakov pa so se pomerili dijaki Šolskega centra Novo mesto in II. gimnazije Maribor, ki so bili v vlogi favorita. A odličnih iger med sezono v finalu niso nagradili, saj je finalni obračun minil povsem v znamenju Novomeščanov. Po lanskem porazu v finalu so bili tokrat trdno odločeni, da velik prehodni pokal vrnejo v svoje vitrine. Po vrhunski predstavi jim je to z zmago 67:49 tudi uspelo, veselje skupaj s 400 navijači pa je trajalo še dolgo po tekmi.

Veliko bolj izenačen je bil dvoboj dijakinj med II. gimnazijo Maribor in ŠC Slovenj Gradec. Korošice so se dva niza pogumno upirale branilkam naslova, v zadnjem nizu pa so Mariborčanke z nekoliko več izkušnjami prišle do zmage (63:50) in novega naslova prvakinj.

Bizjak razred zase
V nogometnem finalu so v drugem poskusu naslov prvakov lovili nogometaši Gimnazije Ptuj. Za tekmece so imeli vrstnike iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, ki so svojo formo stopnjevali iz tekme v tekmo. Pred finalom so optimistično napovedovali, da se finale ne igra, temveč zmaguje in svoje napovedi tudi uresničili. Na krilih neustavljivega Jake Bizjaka, ki je dosegel kar štiri zadetke, so z zmago 7:4 zasluženo prišli do prvega naslova prvakov.

Bežigrajčani na krilih Rupnika in Špana do zmage
Vrhunec dvodnevne finalne prireditve sta bili prav gotovo košarkarski tekmi. Pri dijakinjah so naziv najboljše srednješolske košarkarske ekipe potrdile košarkarice I. gimnazije v Celju, ki so v finalu ugnale večne tekmice iz Gimnazije Šentvid (43:31).

Še bolj razburljiv je bil obračun dijakov Srednje šole Domžale in Gimnazije Bežigrad. Bežigrajčani so po nekaj letih pokal želeli znova vrniti v svoje vitrine in se na Domžalčane, ki so v finalu zaigrali prvič in veljajo za največje presenečenje sezone odlično pripravili. V obrambi so povsem ustavili domžalske ostrostrelce in si v tretji četrtini že priigrali lepo prednost, a so jo hitro zapravili. Tako sta se ekipi v zadnje tri minute ekipe podali izenačeni, mirnejšo roko pa so ohranili dijaki Gimnazije Bežigrad, ki so na krilih Luke Rupnika in Jana Špana prišli do zmage 49:43 in s tem do tako težko pričakovanega devetega naslova prvakov.

Prepričljivi Kanalci
V torek so bila na sporedu tekmovanja osnovnih šol. OŠ Kanal je prišla do svojega drugega naslova prvakov v ŠKL odbojki. Z odlično igro so na kolena spravili učence in učenke Osnovne šole Dušana Flisa Hoče (91:41). Finalna trema je bila pri Štajercih očitna, saj so Kanalke hitro povedle s 15:0 in tako praktično že rešile vse dvome o zmagovalcih. Prednost se je tako le še višala iz niza v niz, vse do končnih 50 točk razlike. Za najboljša igralca sta bila izbrana Kanalca Eva Mori in Jure Okroglič.

Voličina znova srečnejša
V lanskem nogometnem osnovnošolskem finalu sta se pomerili OŠ Lenart in OŠ Voličina. Bilo je 2:2, po kazenskih strelih pa je zmagala Voličina. Letos se je zgodba ponovila. S pravim evrologom je prednost Voličini priigral Miha Bračko, a Lenart je še v prvem delu izid preobrnil (2:1). V tretji četrtini je Voličina izid poravnala, v zadnji četrtini pa ni bilo golov. Pravi mojstri izvajanja kazenskih strelov so "voličinski voli", ki so štirikrat zatresli mrežo, medtem, ko je Lenart enkrat zgrešil.

Na prestolu Šmarčani
Dvoletno osnovnošolsko košarkarsko prevlado Osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje so z vrhunsko predstavo in zmago 61:50 prekinili košarkarji in košarkarice Osnovne šole Šmarje pri Jelšah. Odlično sezono brez poraza so tako kronali na najboljši način. Tekmo so prepričljivo že začeli, saj so košarkarice povedle z 12:0. Grosupeljčani so skozi celo tekmo lovile tekmeca, a lov se jim ni posrečil. Velik prehodni so tako dvignili Šmarčani, ki jih je v Tivoliju vzpodbujalo več kot 500 navijačev.

Finale osnovnih šol:

Odbojka:
OŠ KANAL
- OŠ DUŠANA FLISA HOČE 91:41

Nogomet:
OŠ LENART - OŠ VOLIČINA 2:2, po kazenskih strelih 5:6

Košarka:
OŠ LOUISA ADAMIČA GROSUPLJE - OŠ ŠMARJE PRI JELŠAH 50:61

Finale srednjih šol:
Odbojka, dijaki:

ŠC NOVO MESTO - II. GIMNAZIJA MARIBOR 67:49

Odbojka, dijakinje:
II.GIMNAZIJA MARIBOR
- ŠC SLOVENJ GRADEC 63:50

Nogomet, dijaki:
GIMNAZIJA PTUJ - SREDNJA ŠOLA ZA GOSTINSTVO IN TURIZEM CELJE 4:7

Košarka, dijakinje:
GIMNAZIJA ŠENTVID - I. GIMNAZIJA V CELJU 31:43

Košarka, dijaki:
GIMNAZIJA BEŽIGRAD
- SREDNJA ŠOLA DOMŽALE 49:43