Janja Garnbret in Domen Škofic sta poskrbela za najboljšo sezono v zgodovini slovenskega plezanja. Foto: BoBo
Janja Garnbret in Domen Škofic sta poskrbela za najboljšo sezono v zgodovini slovenskega plezanja. Foto: BoBo
Janja Garnbret
Janja Garnbret ima za sabo nepozabno sezono. Foto: BoBo
Najboljša sezona v zgodovini slovenskega plezanja
Škofic in Garnbretova na najvišjih stopničkah
Plezanje Janje Garnbret v finalu
Škofic z drugim mestom do skupne zmage

Za slovenskim plezanjem je najboljša sezona do zdaj. 17-letna Korošica ima za sabo nepozabno premierno sezono v svetovnem pokalu. Poleg omenjenih skupnih zmag je postala tudi članska in mladinska svetovna prvakinja. Garnbretova je v svetovnem pokalu letos nanizala kar sedem zmag in po Mini Markovič, ki je bila najboljša kar trikrat, ter Maji Vidmar, ki je slavila enkrat, osvojila skupni seštevek.

Po zadnji tekmi je bila malce razočarana, ker ji v odličnem vzdušju v kranjski dvorani Zlato polje ni uspelo zmagati. Najboljša je bila v polfinalu in v finalu je nastopila kot zadnja. Urno je začela in bistveno hitreje prišla do približno polovice stene kot njene konkurentke. Po napaki je na koncu zasedla vseeno odlično tretje mesto. Slavila je Belgijka Anak Verhoeven, druga pa je bila Japonka Akijo Noguči. Četrto mesto je zasedla Mina Markovič, ki je sicer v Kranju zmagala že štirikrat.

Še dovolj priložnosti za domači zmago
"Sezona je bila res sanjska. Niti v sanjah si ne bi upala pomisliti, da se bo tako razpletlo," je za TV Slovenija povedala Garnbretova, ki na podelitvi ob velikem uspehu ni mogla skriti solz sreče, o zadnji tekmi pa je dodala: "Tam, ko sem padla, mi je spodrsnilo. Če mi ne bi, ampak to je samo če, bi mogoče celo speljala smer. Vseeno sem zadovoljna s formo in z zmago v skupnem seštevku."

"Počutila sme se v redu, sem pa čutila nekaj pritiska zaradi domače publike. Seveda bi bilo zelo lepo zmagati pred domačo publiko, a nisem razočarana, da mi tokrat ni uspelo, sem še mlada, pred mano je še vsaj 15 let tekmovalne kariere in upam, da mi bo enkrat le uspelo," je razplet tekme, ki ji je prinesel ponovitev lanskega tretjega mesta, opisala uradno najboljša športna plezalka na svetu v letu 2016.

"Mislim, da je bil v redu nastop. Morebiti bi lahko še kaj malega dodala, vendar pa vsakokrat, če v redu odplezaš, moraš biti zadovoljen. Vrh je bil mogoč tudi na tej smeri, ki je bila dobra, zelo lepa, drugačna, postavljavci so se res potrudili," je pristavila Markovičeva.

Škofic prvi Slovenec s skupno zmago
Z drugim mestom je zmago v skupnem seštevku v težavnosti potrdil Domen Škofic. Pred zadnjo tekmo je zanesljivo vodil v skupnem seštevku, a je imel nekaj možnosti za končno slavje Avstrijec Jakob Schubert, ki je bil v polfinalu drugi. Da bi lahko izzval Škofica, ki je bil najboljši tudi v polfinalu, bi moral prevzeti vodstvo, toda Schubert je napravil napako in tako je najboljši slovenski plezalec še pred svojim nastopom postal skupni zmagovalec.

Zmago v svetovnem pokalu je Škofic, ki je v letošnji sezoni svetovnega pokala trikrat zmagal - v Chamonixu, Brianconu in Imstu -, potrdil z drugim mestom. V Kranju je bil boljši le Nemec Sebastian Halenke, ki je prvič slavil na tekmi svetovnega pokala. Na najnižjo stopničko se je zavihtel Italijan Stefano Ghisolfi. Domen je kot prvi Slovenec osvojil skupni seštevek v težavnosti. 22-letni Radovljičan bo moral na prvo zmago v Kranju še počakati, je pa tokrat prvič v karieri pred domačimi gledalci stopil na oder za zmagovalce.

"Zmaga v Kranju lahko še počaka"
"Smer je bila zelo težka, vedel sem, da je marsikdo padel že prej, nisem verjel, da je to bilo dovolj, imel sem še nekaj v sebi, lahko bi še nadaljeval, sem se presenetil. Zmaga v Kranju lahko še počaka, sem pa zelo vesel, da sem osvojil seštevek svetovnega pokala v težavnosti, kar je neverjetno, saj si na začetku nisem predstavljal, da se bom boril za končno zmago," je po nastopu povedal Škofic.

Urban Primožič je po štirih letih znova plezal v finalu pred domačimi gledalci. Leta 2008 je v kranjski steni debitiral v svetovnem pokalu, zdaj pa se je v njej Škofjeločan poslovil od najvišje ravni svetovnega plezanja. Za konec je Primožič zasedel šesto mesto.

Najboljša sezona v zgodovini slovenskega plezanja
Škofic in Garnbretova na najvišjih stopničkah
Plezanje Janje Garnbret v finalu
Škofic z drugim mestom do skupne zmage