Janja Garnbret je v kvalifikacijah postavila 23. čas. Foto: EPA
Janja Garnbret je v kvalifikacijah postavila 23. čas. Foto: EPA

Korošica je v "šprintu" na 15-metrski steni za pol sekunde zaostala za šestnajsterico, ki se je uvrstila v izločilne boje. Na svetovnem prvenstvu je Janja Garnbret že osvojila dve zlati medalji in bo glavno slovensko orožje tudi v zadnji disciplini ‒ kombinaciji, ki bo tudi del olimpijskih iger naslednje leto v Tokiu. Postala je svetovna prvakinja tako na balvanih kot v težavnosti, kjer je njen uspeh s srebrno kolajno dopolnila Mia Krampl.

Poleg Garnbretove so v kvalifikacijah hitrosti nastopile še Lučka Rakovec, ki je bila 47., Vita Lukan, ki je bila 65., in Mia Krampl, ki je hitrostno plezalno disciplino končala na 69. mestu med 83 tekmovalkami. Pri moških je bil najboljši Slovenec Jernej Kruder na 50. mestu, Anže Peharc je bil 76., Domen Škofic pa 83. med 96 športnimi plezalci.

Svetovna prvakinja je v hitrostnem plezanju postala Poljakinja Aleksandra Miroslaw, ki je v finalu premagala Kitajsko Di Niu, bronasto kolajno pa je osvojila Francozinja Anouck Jaubert. V moški konkurenci je bil najhitrejši Italijan Ludovic Fossali, srebrno medaljo je za Češko osvojil Jan Križ, tretji pa je bil Rus Stanislav Kokorin.

V kvalifikacijah v olimpijski kombinaciji bo lahko nastopilo le po 20 najboljših tekmovalk in tekmovalcev v zmnožku rezultatov na svetovnem prvenstvu v vseh treh disciplinah: balvanih, težavnosti in hitrosti. Dekleta kvalifikacije čakajo v nedeljo, za medalje pa se bodo borile v torek, moški bodo s kvalifikacijami opravili v ponedeljek, za medalje pa se bodo pomerili v sredo.

Brez Slovencev v izločilnih bojih hitrosti