Slovenski nogometaši optimistično pričakujejo tekmo z Latvijci. Foto: NZS
Slovenski nogometaši optimistično pričakujejo tekmo z Latvijci. Foto: NZS

Slovenska reprezentanca ima kar tri možnosti: v Amsterdam jo ob zmagi ne pelje samo remi proti Latviji, ampak celo poraz z 0:1. S takšnim izidom je namreč slavila na januarskem gostovanju v Jelgavi. In ta minimalna zmaga tudi narekuje nekaj dodatne previdnosti, čeprav ni seveda nobenega dvoma o razmerju moči v evropskem futsalu, ki se odraža tudi s skorajšnjim razpletom v šesti kvalifikacijski skupini. Prvo mesto je osvojila svetovna velesila Španija, Slovenija je trdno na drugem mestu, izziva jo tretja Latvija, Švica, ki si je nastop v kvalifikacijah izborila v predkrogu, je brez možnosti.

Latvijci so torej prav proti Sloveniji videli in še vidijo možnost in tudi priložnost za morebitno presenečenje, a so vendarle boj za drugo mesto v veliki meri izgubili že na domači tekmi. Pred zadnjim krogom imajo šest, Slovenija pa devet točk. Teoretično so torej še v igri, a morajo zmagati z več kot zadetkom razlike. Realno bi morala naša reprezentanca brez kakšnih zapletov potrditi novo vozovnico za Euro, čaka jo na parketu njene, tako rekoč reprezentančne dvorane v Laškem.

Dvoboja se moramo lotiti previdno
"Zagotovo nas bodo poskusili presenetiti. Ne vem, na kakšen način se nas bodo lotili, misli pa, da na začetku ne bodo zaigrali preveč odprto in tvegano. Dvoboja se moramo lotiti previdno, imeti moramo nadzor nad nad dogajanjem na parketu, da ne pride do presenečenja, zaradi katerega bi se potem mučili celo tekmo," napoveduje selektor Tomislav Horvat, ki je ostal brez ponovno poškodovanega Gašperja Vrhovca.

Reprezentanci Slovenije in Latvije sta se pred januarsko tekmo v Jelgavi, pomerili le še enkrat. Prav v Laškem, leta 2011, na kvalifikacijskem turnirju za evropsko prvenstvo na Hrvaškem. Takrat je Slovenija slavila s 4:3. Za spomin: zadeli so Alen Mordej, Damir Pertič, Benjamin Melink in Gašper Vrhovec. Zanimivo je, da so Latvijci kar dva zadetka dosegli po avtogolih Alena Fetića in Damirja Pertiča in celo vodili s 3:1. S takratno zmago oziroma preobratom je Slovenija potrdila nastop na evropskem prvenstvu v Zagrebu in Splitu, tokrat potrjuje vozovnico za januarsko potovanje v Amsterdam. Kakšno tekmo lahko pričakujemo? Kapetan reprezentance Igor Osredkar: "Zagotovo ne bomo šli v dvoboj z mislijo, da je za napredovanje dovolj že točka, saj se lahko na tak način hitro zalomi. Gremo na zmago, smo favoriti in od te vloge ne bežimo. Začeli bomo seveda malce bolj previdno, pozorni bomo na morebitne napake, ki nas lahko drago stanejo. Se pa zavedamo, da je kakovost na naši strani, dovolj smo izkušeni in modri in to bomo poskusili unovčiti. Že v prvi minuti bomo dali vedeti, kdo je gospodar na igrišču."

Kako premagati veterana Bondarsa?
Za januarsko zmago v Jelgavi, je edini zadetek dosegel Kristjan Čujec. Takrat je bil glavna ovira za Slovence latvijski vrtar, 41-letni veteran Aigars Bondars, ki bo eno glavnih orožij gostov tudi drevi. "Na njihovem parketu smo res priigrali veliko priložnosti, a dolgo nam ni uspelo doseči zadetka in tudi iz tega zornega kota pričakujem težko tekmo. Bondars ni samo takrat dobro branil, ogledali smo si posnetke njihovih tekem, na katerih je še pokazal podobne predstave." Kaj pa sama igra, kakšno Latvijo pričakuje Čujec? "Mnenja sem, da se ne bodo takoj odprli, tudi slog njihove igre ni takšen, ne tvegajo pretirano. Pričakujem lažjo tekmo, kot je bila januarska v gosteh. Moramo pa zaigrati na zmago, morebitne kalkulacije ne pridejo v poštev."

Na EP-ju prvič 16 reprezentanc
Spomnimo še enkrat, da bo prvenstvo na Nizozemskem prvo s šestnajstimi reprezentancami. Spremenjene so tudi kvalifikacije, ki ne potekajo več na turnirjih, ampak igrajo ekipe vsaka z vsako doma in v gosteh. Iz osmih skupin gredo na prvenstvo stare celine zmagovalci ter šest najboljših drugouvrščenih reprezentanc, zadnje prosto mesto pa bosta v dodatnih kvalifikacijah priigrali sedma in osma drugouvrščena.

Pred zadnjim krogom so prva mesta že oddana Hrvaški, Rusiji, Azerbajdžanu, Bosni in Hercegovini, Kazahstanu, Španiji in Italiji, medtem ko sta v osmi skupini izenačeni Češka in evropska prvakinja iz Ljubljane 2018 Portugalska, ki pa jo čakata še dve tekmi z zadnjo v skupini, Norveško. Slovenija bi z zmago proti Latviji postala najboljša drugouvrščena reprezentanca, drugo mesto v svoji skupini bi, kot rečeno, osvojila tudi z remijem proti Latviji. Bi pa morala v tem primeru na končni vrstni red počakati do konca kvalifikacij, saj so razlike na lestvici drugouvrščenih minimalne.

Zadnje tekme bodo odigrane v sredo, dodatne kvalifikacije bodo novembra.