Slovenija je v zadnjem obdobju redna udeleženka evropskih prvenstev. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je v zadnjem obdobju redna udeleženka evropskih prvenstev. Foto: www.alesfevzer.com

"Vsi skupaj se zavedamo, kaj ta tekma prinaša. Dovolj smo izkušeni, da iz tega položaja potegnemo maksimum in uresničimo svoj cilj," je za Nogometno zvezo Slovenije povedal Horvat. "Čutim, da si naša ekipa želi igrati tekme, ki odločajo. Moramo biti odgovorni, vem pa, da bomo dali vse od sebe, da bomo v ponedeljek na pravi ravni," je dodal selektor, ki bo vodil deseto tekmo kot selektor, doslej ima šest zmag in tri poraze.

Kot pravi, tekmeca dobro poznajo. "Latvijo poznamo. Želim si, da ostane tako, kot je bilo na prvi tekmi, ko Latvija ni imela preveč priložnosti. Če se bo to ponovilo, bomo mi v prednosti, ker bomo nadzorovali tekmo, hkrati pa še naprej igrali odgovorno. Želel bi, da izkoristimo svoje priložnosti," je še povedal Horvat.

Zmaga zagotavlja drugo mesto
Slovenija v kvalifikacijski skupini 6 zaseda drugo mesto, po petih tekmah je zbrala devet točk. Vodi Španija (12 točk, štiri tekme), na tretjem mestu je Latvija (3 točke, 4 tekme), na četrtem pa Švica (3 tekme, 0 točk).

Evropska nogometna zveza je za tokratno kvalificiranje za evropsko prvenstvo uvedla nov sistem tekmovanja. 32 reprezentanc igra v osmih skupinah, v vsaki se ekipe pomerijo med sabo doma in na tujem. Mesto na EP-ju si bo zagotovilo osem zmagovalk skupin, šest najboljših drugouvrščenih zasedb, za zadnje prosto mesto pa se bosta v dveh tekmah pomerila še sedma in osma drugouvrščena ekipa iz posameznih skupin.

Slovenija je doslej igrala šestkrat na evropskih prvenstvih (2003, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018).

Slovenski seznam za Latvijo
Na seznamu za tekmo proti Latviji so Denis Totošković (Genova), Nejc Hozjan (A.S.D. FF Napoli), Igor Osredkar (Apfel Novo Vrijeme Makarska), Kristjan Čujec (Dobovec), Žiga Čeh (Dobovec), Klemen Duščak (Dobovec), Igor Bratić (Litija), Matej Fideršek (Litija), Alen Fetić (Acqua Sapone C5 SRL), Jeremy Bukovec (Ptuj), Tjaž Lovrenčič (Saints Pagnano), Tilen Gajser (Ptuj), Nejc Kovačič (Oplast Kobarid) in Nikola Jandrić (Siliko).

Na čakanju so Benjamin Tušar (Citta di Cosenza), Vanč Florjančič (Ptuj) in Nejc Berzelak (Siliko).