Cilj Slovencev je osvojitev eno od prvih dveh mest na turnirju skupine D. Prvo mesto pelje neposredno v Litvo, drugo pa v dodatne kvalifikacije, ki bodo aprila.

Slovenci (fotografija je arhivska) lovijo prvo uvrstitev na svetovno prvenstvo. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenci (fotografija je arhivska) lovijo prvo uvrstitev na svetovno prvenstvo. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija bo najprej v nedeljo igrala z domačini, v ponedeljek s Kazahstanom, v sredo pa še z Romunijo.

Kot je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju pojasnil selektor Andrej Dobovičnik, na seznamu potnikov za Češko ni večjih presenečenj. "Veliko je prekaljenih borcev, ki so odigrali že veliko kvalifikacijskih tekem in so v dobri formi," je uvodoma dejal selektor.

Na Češko brez Totoškovića
A hkrati je dodal, da je v zadnjem trenutku zaradi zdravstvenih težav odpadel "pivot" Denis Totošković. "Tako bomo šli na Češko z igralcem manj," je pojasnil Dobovičnik. Ta bo v Brno peljal Mateja Fiderška, Igorja Osredkarja, Jeremyja Bukovca, Nejca Hozjana, Roka Mordeja, Alena Fetića, Tea Turka, Klemna Duščaka, Kristjana Čujca, Žigo Čeha, Damirja Puškarja, Žana Korena in Tjaža Lovrenčiča.

Osredkar: Če ne bo težav, bomo v igri za prvo mesto
Kljub Totoškovićevi odsotnosti pa cilji ostajajo isti. "Znani smo po tem, da vedno od sebe damo maksimum. Smo športniki, stremimo k najboljšim rezultatom. Gremo pokazat dobre igre in poskusili bomo osvojiti eno od prvih dveh mest. Kakovost imamo, ne glede na vse težave. Če ne bo dodatnih težav, bomo v igri za prvo mesto," je dejal izkušeni kapetan Osredkar.

Tudi Dobovičnik je izpostavil, da imajo velike ambicije na Češkem, čeprav izbrana vrsta v zadnjem obdobju ni bila veliko skupaj. "Zdaj imamo težave na mestu 'pivota', ki je prazno in bomo morali improvizirati. A so fantje večkrat pokazali, da stisnejo takrat, ko je najbolj treba in tudi tokrat bo tako," meni selektor, ki ima na voljo okostje ekipe z Dobovca ter tudi igralce iz hrvaške in italijanske lige.

Kazahstanci so prvi favoriti
Ta poudarja, da je skupina zelo izenačena in je tako nehvaležno kar koli napovedovati. Kazahstan in Romunijo so Slovenci deloma spoznali že na evropskem prvenstvu 2018 v Ljubljani, kjer je prvi osvojil četrto, Romunija pa zadnje, 12. mesto. Slovenija je bila peta.

Tokrat pa bo pomembna že prva tekma s Češko, ki tako kot ostale v skupini sodi med 20 najboljših na svetu. "Skozi zgodovino smo s Čehi zelo izenačeni, a smo jih tudi že premagali. Tudi zdaj si jih želimo, ker z zmago na prvi tekmi ostaneš v igri do konca turnirja. Kazahstanci s svojim letečim vratarjem Higuito so prvi favoriti, tudi z Romuni pa smo se večkrat pomerili. Analizirali smo jo, a podrobneje jo bomo ob koncu turnirja, saj z njo igramo nazadnje. Po brazilsko obarvanih okrepitvah pa so podobne kakovosti kot preostale tri ekipe."

Slovenci na SP-ju še niso igrali
Slovenska reprezentanca se sicer sedmič bori za nastop na SP-ju. Do zdaj je bila venomer neuspešna. Prvič je poskusila leta 1995 v kvalifikacijah v Belgiji, zadnjič pa klonila na zadnji stopnici, ko jo je bila leta 2016 od slovenske vrste v dveh tekmah boljša Španija. V kvalifikacijah za svetovna prvenstva ima Slovenija odigranih 32 tekem, od tega 18 zmag, tri remije in 11 porazov. Tokratni lov na svetovno prvenstvo je Slovenija uspešno začela že v prvi fazi kvalifikacij, ko je slavila v močni skupini v Severni Makedoniji.

Osredkar: Spomin je še živ na grenek poraz s Čehi leta 2012

Nedelja ob 18.00:
ČEŠKA - SLOVENIJA

Ob 21.00:
KAZAHSTAN - ROMUNIJA

Ponedeljek ob 18.00:
ČEŠKA - ROMUNIJA

Ob 21.00:
SLOVENIJA - KAZAHSTAN

Sreda ob 15.00:
ROMUNIJA - SLOVENIJA

Ob 18.00:
KAZAHSTAN - ČEŠKA

Na svetovno prvenstvo, ki bo septembra v Litvi, potuje zmagovalec turnirja. Drugouvrščeni se uvrsti v dodatne kvalifikacije, ki bodo aprila.