Tina Skerlep je osvojila zlato medaljo v judu. Foto: Marko Vidmar
Tina Skerlep je osvojila zlato medaljo v judu. Foto: Marko Vidmar

Prvi dan je zlato osvojila judoistka Tina Skerlep, ki je suvereno opravila z nasprotnicami iz Portugalske, Finske in Nemčije. Vse tri borbe je predčasno končala z iponom. Ljubljančanka si je tako prislužila zlato medaljo v svoji skupini.

Srebro je osvojil plavalec Timotej Galunič na 50 m prosto, medalja enakega leska pa je pripadla Niku Jerkoviču v namiznem tenisu. Bron je v zbirko prvega dne dodala kolesarka Simona Gaser, ki je na tekmovališču formule ena v Abu Dabiju uspešno tekmovala na dvokilometrski razdalji.

Prvi dan finalnih atletskih tekmovanj so nastopila tri dekleta. Najuspešnejša je bila Tamara Korotaj na 200 metrov, osvojila je drugo mesto. V isti disciplini je bila v svoji skupini Anamari Hadner peta. V svoji najdaljši disciplini je uspešno nastopila Jožica Drač, ki je osvojila bron na 1.500 metrov.

Drugi dan je moški del ekipe prispeval kar pet srebrnih medalj. Alen Šošter je odlično odplaval na 200 m prosto, popoldne je drugemu mestu v tej disciplini dodal še 4. mesto na 100 m delfin. V svoji najdaljši disciplini se je meril Vinko Rešetar, ki je v teku na 1.500 metrov osvojil še eno srebro. Srebrn je bil med posamezniki tudi balinar Miha Zalokar, ki bo v nadaljevanju iger tekmoval še v mešanih dvojicah z Laro Ilić, ki jo čaka še finalni nastop v konkurenci posameznic.

V preostalih finalnih obračunih je bila Anja Golčer osma na 50 m prsno, Urban Goltnik pa je v isti disciplini dobil priznanje za udeležbo.

Slovenski košarkarji so s 24:22 premagali Avstralijo, nato pa s 37:9 izgubili proti Madžarski. Drugi dan so s 30:18 odpravili Novo Zelandijo.

Slovenske tekmovalce v Združenih arabskih emiratih poleg staršev bodrijo tudi tam živeči Slovenci skupaj z veleposlanikom Otom Pungartnikom, ki je skupaj s slovensko ekipo zakorakal na stadion na otvoritveni slovesnosti iger. Na največjem športnem dogodku za osebe z motnjami v duševnem razvoju bo do srede tekmovalo skoraj 7.000 športnikov iz 172 držav. Slovenska ekipa šteje 27 tekmovalcev.