Slovenija se je na prvenstvo uvrstila pod taktirko selektorja Krištofa Štromajerja. Foto: MMC RTV SLO/zajem zaslona
Slovenija se je na prvenstvo uvrstila pod taktirko selektorja Krištofa Štromajerja. Foto: MMC RTV SLO/zajem zaslona

Na prvenstvo se iz kvalifikacij uvrstijo štiri države zmagovalke in tri najboljše drugouvrščene ekipe. Na uvodni tekmi so Slovenci ugnali Finsko s kar 25:4, v soboto v napeti tekmi Švico z 11:9, v nedeljo pa so tik ob koncu tekme izsilili neodločen izid po uspešno izvedenem kazenskem strelu Jaše Laha. V tej skupini imata tako Romunija in Slovenija po sedem točk, Švicarji tri, Finci pa so kvalifikacije sklenili brez točk in s tremi porazi.

Štromajer: Proti Romuniji smo postavili temelje za evropsko prvenstvo

Slovenci so povedli, ko je kapetan Jaša Kadivec izkoristil igralca več v vodi. Romuni so nato z igralcem več že po pol minute izenačili. V prvi četrtini je Slovenija še dvakrat vodila, a so se Romuni obakrat vrnili, tako da je bil izid 3:3. Po prvem odmoru so Slovenci spet povedli po golu Aleksandra Paunoviča. Romunskim vaterpolistom je še enkrat več uspelo izenačiti, nato pa še z dvema zadetkoma tekmo obrnili sebi v korist in vodili s 6:4.

Tako kot prva se je tudi tretja četrtina končala neodločeno s 3:3. Aljaž Troppan je sprva znižal na 5:6, a se je Romunija znova oddaljila z dvema zadetkoma in povedla z 8:5. Do konca te četrtine so bili Slovenci natančni še dvakrat in so se v sklepni del obračuna podali z dvema goloma zaostanka. V zadnji so Romuni povišali prednost na +3. Vukašin Stefanović in Troppan sta potem izkoristila slovensko igro z igralcem več in znižala na 9:10, nato pa je štiri sekunde pred koncem tekme izid s kazenskega strela poravnal Lah.

Za Slovenijo sta tri gole dosegla Kadivec in Troppan, dva je dodal Stefanović, po enega pa še Lah in Paunovič.

Slovenski vaterpolisti po remiju z Romuni na evropsko prvenstvo