Slovenski jadralki sta od prvega tekmovalnega dne - od torka - izboljševali mesta, včeraj pa sta prevzeli vodstvo v skupnem seštevku in ga ohranili tudi po današnji preizkušnji. Foto: STA
Slovenski jadralki sta od prvega tekmovalnega dne - od torka - izboljševali mesta, včeraj pa sta prevzeli vodstvo v skupnem seštevku in ga ohranili tudi po današnji preizkušnji. Foto: STA

Regata se je začela v torek, ko je bilo v Miamiju komaj kaj vetra. V danih razmerah sta Portorožanki zasedli peto mesto. Drugi tekmovalni dan je ponudil nekoliko več vetra, Mrakova in Macarolova pa sta z uvrstitvami v prvi deseterici pokazali, da se bosta borili za najboljša mesta. Od srede naprej pa sta z odličnim jadranjem pokazali, da spadata med glavne favoritinje za končno zmago. To je postalo dokončno jasno v soboto, ko sta z dvema prvima in tretjim mestom prepričljivo prevzeli vodstvo v skupnem seštevku.

V plovu za odličja sta svojo odlično pripravljenost le še potrdili z drugim mestom v plovu za odličja in se zasluženo veselita svoje prve zmage na regatah svetovnega pokala. Drugo mesto sta zasedli Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska, tretje pa Japonki Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka.

"Za nama je res izjemen teden, že prvi dan sva začeli s petim mestom in v regatah, ki so sledile, sva se stalno uvrščali med najboljših deset. Včeraj je bil za naju z Veroniko še posebej dober dan, saj sva se povzpeli čisto na vrh lestvice. S trinajstimi točkami prednosti, ki sva si jih prijadrali včeraj, je bil današnja regata za medalje nekoliko lažja. Ampak ne glede na to sva morali kontrolirati ostali posadki, kar nama je dobro uspelo, zato sva zelo veseli te zmage," je povedala krmarka Mrakova.

"S Tino sva to leto začeli res odlično, z zmago na regati za svetovni pokal. Sedaj morava še naprej trenirati in delati tako, kot sva doslej, da prideva čim bolje pripravljeni na svetovno prvenstvo v Aarhus, kjer se bodo delile prve norme za olimpijske igre v Tokiu 2020. To je za naju letošnji glavni cilj," je dodala flokistka Veronika Macarol, ki je bila z Mrakovo na OI v Riu 2016 šesta.

Slovenski jadralki, članici kluba Pirat iz Portoroža, sta lani na svetovnem prvenstvu olimpijskega razreda 470, ki se je končalo v Solunu, osvojili bronasto medaljo. To je bilo prvo odličje na svetovnih prvenstvih za omenjeno slovensko posadko, pred tem pa sta bili že evropski prvakinji in bronasti na prvenstvu stare celine.