Slovenska odprava za Buenos Aires, ki v celotni zasedbi šteje 48 športnic in športnikov. Foto: Twitter
Slovenska odprava za Buenos Aires, ki v celotni zasedbi šteje 48 športnic in športnikov. Foto: Twitter
Odhod z Brnika
S slovensko odpravo je v Argentino odletelo 110 torb, pet koles, dve vesli, ena pištola, loparji ... Na igrah bo nastopilo 4.000 športnikov iz 206 držav. Foto: Team Slovenia
Otroci so spoznavali športe na olimpijskem festivalu v Ljubljani

Na mladinskih olimpijskih igrah v Singapurju 2010 in Nandžingu 2014 so Slovenci skupaj osvojili 11 medalj. "Pričakovanja so vedno zelo negotova, saj se mnogi športniki prvič pomerijo v tako močni konkurenci. Nekateri dosežki športnikov, npr. v plezanju, jadranju in še kje drugje, pa kažejo na to, da lahko posežejo po visokih mestih. A pustimo se presenetiti," je pred odhodom v Južno Ameriko povedal vodja odprave Borut Kolarič z Olimpijskega komiteja Slovenije, ki tekmovalcev noče obremenjevati z napovedmi.

Kolarič poudarja, da so ob športnih dosežkih na igrah pomembni tudi druženje, izobraževanje in delavnice za mlade. "Mednarodni olimpijski komite želi mlade športnike spodbuditi k vsebinam, ki so pomembne za športno življenje, pa pozneje za to morda ni časa. Tukaj bodo denimo delavnice o zdravi prehrani, tudi kuhanju, sproščanju in podobnem," še pravi Kolarič.

Plezanje že adut OKS-ove odprave
Za športnike so na prvem mestu seveda dosežki. Športna plezalka Lučka Rakovec ne skriva, da si želi finale in boj za kolajno: "Zadnji izidi so bili zelo dobri in upam na najboljše. Želja je boj za finale in kolajno. Poznam vse svoje sotekmovalke in za obe, tudi za Vito Lukan, kolajna ni tako daleč, da je ne bi bilo mogoče osvojiti."

Plavalka Neža Klančar je redno osvajala kolajne v mladinski konkurenci in se z igrami poslavlja od nje. "Mladinska tekmovanja bom pogrešala. Uvrstitev v ekipo pa je zame kot češnja na torti v mladinski karieri in ne morem biti bolj srečna, kot sem, da sem dobila priložnost še v Buenos Airesu."

Še tretje zlato v kajaku na divjih vodah v Slovenijo?
V moški konkurenci je med favoriti za visoka mesta kajakaš na divjih vodah Lan Tominc, ki ima pred seboj zahtevno nalogo, saj sta se njegova predhodnika v tem športu Simon Brus in Anže Urankar iz Singapurja 2010 iz Nandžinga 2014 vrnila z zlatom.

"Želja je, da ponovim kvalifikacije iz Barcelone, kjer sem zmagal. Za to delam in upam, da se bo uresničilo." Pomanjkljivost je le, da mora Tominc nastopiti tudi na mirnih vodah, saj je tak zahtevek Mednarodnega olimpijskega komiteja. "To bi najraje izpustil. Zelo težko je, saj je potrebne veliko več moči, je pa zame to nova izkušnja, iz katere se bom nekaj naučil."

Zastavonoša: Buenos Aires odskočna deska za Tokio
Znan je tudi nosilec zastave na sobotnem odprtju – Toni Vodišek, evropski in svetovni prvak v kiteboardu v kategoriji do 18 let. "V naslednjem olimpijskem ciklu se želim udeležiti vseh tekmovanj svetovnega pokala, kjer bo disciplina formula kite race ter svetovnih in evropskih prvenstev. Moje največje sanje pa so medalja na mladinskih olimpijskih igrah v Argentini in pustiti pečat na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020," o športnih ciljih razmišlja mladi slovenski reprezentant.

Izziv je vsekakor velik. Na premiernih poletnih olimpijskih igrah v Singapurju 2010 je Slovenija osvojila štiri medalje in imela 17 uvrstitev do 10. mesta. Štiri leta pozneje v Nandžingu je bilo sedem kolajn in 30 uvrstitev do 10. mesta. Tudi tokrat pa v slovenski vrsti obljubljajo, da dosežkov ne bo manjkalo.

Slovenski športniki za mladinske olimpijske igre v Buenos Airesu 2018:
- atletika: Mitja Kordež (200 m), Leja Glojnarič (višina), Tjaša Zajc (krogla)
- badminton: Petra Polanc
- jadranje: Toni Vodišek (kiteboarding)
- judo: Metka Lobnik (do 78 kg), Robi Pogorevc (do 100 kg)
-kajak/kanu: Lan Tominc (K1 sprint, slalom)
- kolesarstvo: Aljaž Omrzel, Anže Skok (oba cestno in gorsko)
- namizni tenis: Aleksandra Vovk
- športno plezanje: Vita Lukan, Lučka Rakovec (obe težavnost)
- plavanje: Matija Može (100, 200 m prsno), Gal Kordež (50, 100, 200 m delfin), Neža Klančar (50, 100, 200 m prosto, 200 m mešano), Tina Čelik (50, 100 in 200 m prsno)
- strelstvo: Anja Prezelj (zračna pištola, 10 m)
- taekwondo: Nik Auguštin (nad 73 kg)
- tenis: Kaja Juvan
- triatlon: Jan Škrjanc
- veslanje: Ilaria Macchi
- košarka 3x3: Jan Razdevšek, Adrian Hirschmann, Dan Osrečki in Erik Groznik.

Otroci so spoznavali športe na olimpijskem festivalu v Ljubljani