Živa Dvoršak in kolegice iz reprezentance so se izkazale s srebrno medaljo. Foto: www.alesfevzer.com
Živa Dvoršak in kolegice iz reprezentance so se izkazale s srebrno medaljo. Foto: www.alesfevzer.com

Že po ponedeljkovi kvalifikacijski posamični tekmi, ki jo je Dvoršakova končala na prvem mestu, nato pa v finalnem obračunu zaradi nezgode pri drugem strelu, ko je zadela le devet krogov, zasedla končno osmo mesto, Jerovškova pa na 11., je bilo jasno, da so Slovenke v slavonsko prestolnico prišle sijajno pripravljene, kar so potrdile tudi na današnjem "drugem polčasu" ekipne tekme.

Slovenske strelke se domov vračajo s srebrom

Na njej je najprej nastopilo osem najboljših reprezentanc po prvem dnevu tekmovanja, v konkurenci Rusije, Romunije, Norveške, Italije, Danske, Švice in Ukrajine pa je Slovenija s 623,2 kroga zasedla drugo mesto. V dveh serijah po deset strelov je bila najboljša Kuharičeva z 209,5 kroga, Dvoršakova jih je dodala 207,7, Jerovškova pa 206,0.

Slovenija v popoldanskem finalu ni bila kos Rusiji, ki je svoje "strelske mišice" pokazala že v prvem delu današnjega tekmovanja, ko je bila s 629,1 kroga daleč pred vsemi. Rusija je svojo absolutno prevlado na strelišču zadržala tudi v finalu. Že po treh serijah je povedla po točkah s 6:0 in slovensko trenerko Polono Sladič prisilila, da je zahtevala polminutni premor.

Po kratkem predahu in njenih besedah spodbude se razmerje moči na strelišču ni bistveno spremenilo. Ruske strelke so bile še naprej korak pred slovenskimi, ki so imele v nadaljevanju tudi nekaj smole in serije izgubljale za 0,1 ali 0,2 kroga. Dvoršakova, Jerovškova in Kuharičeva so prve točke v finalu osvojile šele v osmi seriji strelov, v deveti pa so Rusinje osvojile želeno 16. točko in končale veliki finale. Bronasto kolajno je osvojila Romunija, ki je po točkah premagala Norveško s 16:12.

Druge slovenske reprezentance se v ekipni konkurenci niso prebile v odločilne boje. Slovenska ženska ekipa z zračno pištolo v postavi Mojca Kolman, Denis Bola Ujčič in Anja Prezelj je s 1688 krogi zasedla enajsto mesto, moška izbrana vrsta v postavi Sašo Stojak, Peter Tkalec in Mario Hološ pa s 1696 krogi 15. mesto. Na moški tekmi z zračno puško sta slovenske barve zastopala Nejc Klopčič in Jakob Petelinek, tako da Slovenija v tem tekmovanju ni nastopila.

V mladinski konkurenci se je izkazala Katarina Fevžer, ki se je v disciplini malokalibrska puška trojni položaj na 50 metrov prebila med osem najboljših tekmovalk, v finalu pa je nato zasedla osmo mesto.

V sredo bosta nastopila le Mojca Kolman in Mario Hološ na mešani ekipni tekmi z zračno pištolo.