Uspešna je bila tako ženska reprezentanca ... Foto: Curling zveza Slovenije
Uspešna je bila tako ženska reprezentanca ... Foto: Curling zveza Slovenije

Obe reprezentanci sta tako izpolnili cilj in prvič v zgodovini obe obstali v tem rangu tekmovanja.

Šele drugič v zgodovini sta obe slovenski reprezentanci hkrati nastopali v drugi najmočnejši skupini, kamor sta se uvrstili z osvojeno zlato in srebrno kolajno na evropskem prvenstvu skupine C septembra v Ženevi.

... kot moška. Foto: Curling zveza Slovenije
... kot moška. Foto: Curling zveza Slovenije

V moški konkurenci so Slovenijo zastopali Jure Čulić, Gašper Uršič, Jošt Lajovec in Gregor Verbinc. V rednem delu so se ti pomerili z Avstrijo, Bolgarijo, Anglijo, Francijo, Slovaško, Turčijo in Walesom. Na zadnji tekmi rednega dela so morali priznati premoč mladi francoski ekipi, zato so morali za obstanek odigrati dodatni kvalifikacijski tekmi proti Belorusiji in Litvi. Na zadnji tekmi so bili z 10:8 boljši od Litve in se tako izognili izpadu v skupino C.

Slovensko žensko reprezentanco pa so na tem prvenstvu sestavljale Ajda Zavrtanik Drglin, Maruša Gorišek, Petra Klemenc in Anja Pečaver. V rednem delu so se pomerile z vsako izmed nastopajočih reprezentanc – Avstrijo, Anglijo, Španijo, Finsko, Madžarsko, Latvijo, Litvo, Norveško in Slovaško. Prvenstvo so končale s tremi zmagami, boljše so bile od Avstrije, Slovaške in Finske. Zasedle so končno sedmo mesto, kar je najboljši rezultat Slovenije v ženski kategoriji doslej.

Slovenija sicer velja za eno najmlajših držav v tem športu, resneje se z njim ukvarjajo od leta 2010. "Hkrati pa smo tudi ena redkih držav v skupini B, ki nima namenske dvorane za curling. Ta se v Sloveniji še vedno igra na hokejskih ledenih površinah, ki so za tekmovalni curling popolnoma neprimerne. Reprezentanti večino treninga opravijo v tujini, zato so njihovi mednarodni dosežki še toliko večji. Za primerjavo – Švica ima več kot 50 namenskih dvoran le za curling," so o problematiki tega olimpijskega športa v Sloveniji zapisali pri slovenski zvezi.